Мартина Генкова-Иванова от www.svoizbor.com съчетава енергийните практики с диетология и прилага комплексни методи за обгрижване и хармонизиране на тялото и духа. Според нея ключът към успеха на една организация е отделната личност.

На 5-ти февруари тя и още шестима други специалисти в различни области на грижата за доброто здраве ще споделят своите знания и опит на Форум Здраве, който се провежда за първи път в София. Заедно с всички посетители на събитието те ще потърсят и преоткрият начините да бъдем здрави, пълноценни, щастливи човешки същества чрез древни и по-съвременни системи и методи на лечение като медитацията, визуализацията, квантовата синхронизация, ТЕС и целебната сила на музиката.


За LadyZone в аванс Мартина разказва за ключовете към доброто здраве

Има пряка връзка между емоциите, мозъчната дейност и начина, по който тялото функционира. Правилната емоционална настройка сигнализира на мозъка ни чрез електрически импулси с определена честота и го кара да изпраща позитивни послания към всяка клетка, орган и система в тялото ни, извиквайки освобождението на точните химични комбинации от вътрешната ни домашна аптека, за да заздрави и предпази тялото ни. Здравето е състояние на ума! Гневът, страхът и омразата са най-увреждащите емоции, които затварят потока на жизнена енергия към тялото.

С годините във вас са натрупани купища спотаени емоции, за които даже не подозирате. Отделете си време, поработете, идентифицирайте всички спотаени още от детството чувства, спомени, страхове, извадете ги на светло и ги приемете. Простете за всички обиди, разочарования, защото те ви тежат като воденичен камък, влекат ви надолу в ниските вибрации, увреждат психическото, емоционалното и най-вече физическото ви здраве. Търсете обратна връзка от своите вярвания към ежедневния ви живот. Размишлявайте как се чувствате по отношение на семейството си, приятелите, колегите, работата, роднините, храната, парите, секса, политиката – всичко! За да откриете как блокирате жизнена енергия, трябва да съумеете да признаете пред себе си как се чувствате във всяка една ситуация и спрямо всеки човек.

Един от най-коварните блокажи на енергия са страховете.

Страхуваме се дали ще ни приемат, дали сме достатъчно добри, страхуваме се от любовта, от успеха, от поемането на отговорност. А всичките тези страхове са първопричина за един ред болестни състояния. Идентифицирайте страха. Затворете очи. Почувствайте го. Всеки страх има физическо проявление. Дали ще бъде боцкане във врата, "топка" в гърлото, стягане в гърдите, изпотяване на ръцете. Усетете физическото му проявление. Приемете, че го има. Дайте му право да съществува. Наблюдавайте го, допуснете го в пространството си без страх. А после просто го облейте със светлина и любов. Такава светлина, която изгаря всичко по пътя си. Сложете му една червена линия, задраскайте го и кажете "Вече нямам нужда от теб, избирам да живея без страх". Наивно и лесно ли ви звучи? Най-гениалните и работещи методи са обидно прости. А още по-обидно е, че ги пренебрегваме и с тях пренебрегваме и така желаната хармония, от която се нуждаем.

Ключ!

Емоциите и убежденията - абсолютно необходима и първа стъпка към изграждането на доброто здраве. Обичайте себе си! Приемете се такъв, какъвто сте днес. И благодарете за всичко това, което сте. Осъзнайте и повярвайте във вашата значимост.

Именно с емоциите работи ставащият все по-популярен метод ТЕС (Техника за емоционална свобода). Тя е безкрайно проста и всеки би могъл да я прилага сам, без да минава специално обучение или да ходи на курсове. Създателят на техниката - американецът Гари Крейг, казва, че тя подобрява емоционалното, психическото и физическото здраве. Концепцията е много проста - известен факт е, че определени точки по тялото са свързани с органи и системи (виж илюстрацията горе). И не само точки - цялото тяло е буквално опасано с енергийни меридиани. Стимулирайки точка на челото си например, предавате енергиен импулс, който решава проблем с болка в бъбреците. Меридианите са много, преплетени и взаимосвързани. Затова вместо човек да изучава всички меридиани и да гадае коя точно точка ще бъде отключващата за решаване на даден проблем, се стимулират всички точки, от които тръгват енергийните меридиани. Те са над 2000, но ТЕС използва от 12 до 14 точки, които са по-важни за хората. Тези точки се третират с потупвания или с барабанене с пръстите на ръцете (между 7 и 10 пъти на меридиан).

Техниката за емоционална свобода (ТЕС) е най-ефективна за отслабване, подобряване на мотивацията, лекуване на емоционални травми, стрес, тревожност, страх, депресия, пристрастяване към храна, алкохол, никотин и наркотици, детски проблеми, болки и спазми и много други. Медикаменти не се използват. Човек сам потупва някои точки на тялото си и изрича гласно проблема, който иска да реши. В началото и в края се казва: „Въпреки че имам този проблем (примерно главоболие), аз напълно и безрезервно приемам себе си“.

Точка 1(„карате” точка) – започваме винаги с тази точка или меридиана. Намира се в долната част на дланта (срещуположна на палеца). Карате точката се потупва последователно, първо на едната ръка, а след това и на другата. Едновременно с потупването трябва да повторим три пъти проблема, който имаме. Добре е проблемът да се каже на глас, тъй като така ТЕС има по-голям ефект. Например "Боли ме главата". Докато правим потупванията, казваме следните думи: „Въпреки че чувствам болка в главата си, аз напълно и безрезервно приемам себе си”.
При всички следващи точки потупванията са до 10 пъти.
Точка 2 – намира се на върха на главата. Трябва да направим потупванията по нея с два пръста. Фразата „Въпреки че чувствам болка в главата си, аз напълно и безрезервно приемам себе си” се казва само един път.
Точка 3 – намира се в основата на веждата, в началото на носа. Потупванията отново са само с два пръста.
Точка 4 – намира се отстрани на окото, във външния ъгъл.
Точка 5 – под окото, върху скулата.
Точка 6 – под носа.
Точка 7 – намира се под долната устна, над брадичката.
Следващите потупвания се изпълняват с цяла длан. Броят на повторенията пак е 10.
Точка 8 – тя се намира под гърлото.
Точка 9 – под мишницата
Точка 10 – намира се на около 1-2 см под китката. Разстоянието е около два пръста под китките. За да се активизира енергията на този меридиан, се потупват китките на двете ръце една в друга.
Точка 11 – енергийните меридиани на тази точка минават от горната страна на всеки нокът и на двете ръце (единствено безименният пръст няма меридиан, затова се пропуска). Потупванията се правят от горната страна на ноктите, с два пръста.
Точка 12 – на същата ръка, на която сме прилагали потупвания на точка 11, правим и упражненията за точка 12. Тя се намира от външната страна на дланта между безименния и малкия пръст. Там има улей, през който протича енергия в тялото. Потупванията се изпълняват с 4 пръста. Едновременно с тях казваме и какво изпитваме.
Точка 13 – завършваме така, както сме започнали – с потупване на карате точката. Казваме отново фразата: „Въпреки че чувствам болка в главата, аз напълно и безрезервно приемам себе си”.
Поемаме дълбоко въздух и издишаме.
Повторете го толкова пъти, колкото е нужно, докато усетите облекчение. Обърнете внимание преди да започнете в каква степен е силна болката (неразположението) от 1 до 10. Проверете докъде по скалата е стигнало усещането, след като изпълните упражненията.

Още една "тайнствена" техника за премахване на всякакви физически, психически и емоционални проблеми - седнете удобно, затворете очи и обърнете внимание на мислите си. Просто следвайте техния ход, накъдето и да ви водят. Наблюдавайте ги как се появяват и си отиват. След като сте наблюдавали в продължение на 5-10 секунди, задайте си един въпрос и бъдете много бдителни за онова, което ще се случи. Въпросът е: Откъде ще дойде следващата ми мисъл?
Какво стана? Настъпи ли кратък промеждутък в мисловния процес, докато очаквахте появата на следващата мисъл? Имаше ли някаква пауза между въпроса и мисълта, която го последва? Правете упражнението отново и отново. Обръщайте внимание на интервала, когато се появи. Търсете го, когато не е налице. Само след няколко минути ще забележите, че мислите ви са се уталожили, а тялото е по-релаксирано.

Точно този интервал на не-мислене е моментът на чистото осъзнаване. Моментът, в който просто сте наблюдател на случващото се, моментът, в който не се ангажирате с никаква емоция. В това състояние вие сте в квантовото поле на чистата, нулева енергия. В това поле съществуват всички потенциали и от вас зависи в каква посока ще ги реализирате. Сложно ли звучи? Опитайте с тази проста техника за начало. Наблюдавайте мислите си. Наблюдавайте емоциите. Наблюдавайте проблема. И ги осъзнайте. Това се нарича квантова синхронизация. И е достъпна за всеки.



Ключ!

Научете се да бъдете наблюдател. Наблюдавайте мислите и емоциите безпристрастно - все едно сте зрител в киносалона. Така ще стигнете до непознати висоти на осъзнаване и ще можете да контролирате физиологията, мислите и емоциите.

Още много ключета има към доброто здраве. Към онова природно състояние на баланс, хармония и радост от живота - такъв, какъвто е. Макар че мислите и чувствата ни притежават огромна сила да задействат енергията, на физическо ниво клетките на тялото изискват внимателни грижи, за да поддържат физическата ни система. Всичките ни клетки, кръвта, органите и системите в тялото ни се повлияват от качеството на храната, която ядем, водата, която пием, въздуха, който дишаме, слънчевата светлина, на която сме изложени. Отделете повече време, за да се грижите за сетивата си сред Природата. Освен с прелестния дар на красотата, тя ни предоставя изобилие от храна и кислород, изпълнени с космическа енергия. Възобновете връзката си с Природата! Дишайте съзнателно, дишайте дълбоко, визуализирайте енергийните вихри, които постъпват в тялото ви и изпълват със светлина всяка клетка и орган! Пийте вода! Не се страхувайте от солта! Водата, както и солта, освен електропроводници, имат кристална структура и могат да се програмират. От вас зависи дали ще ги заредите с любов, здраве и хармония или със страх и съмнения. Хранете се правилно, осъзнато и мъдро по отношение на изобилието, което Земята предлага!

Разнообразявайте храната си, яжте сезонни плодове и зеленчуци, поели жизнената енергия на Слънцето. Използвайте различни методи за вътрешно прочистване, за да поддържате жизнената си енергия. Дали ще бъде практика, насочена към конкретен орган или система, или ще бъде цялостно детоксикиране на организма – не пренебрегвайте това така важно за здравето ви правило.

Следва продължение...