.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Децата и антидепресантите: кое е безопасното решение?

LadyZone.bg | преди 3 години
Децата и антидепресантите: кое е безопасното решение?
Снимка: iStock
Изследванията сочат, че тези медикаменти повече вредят, отколкото помагат

Децата почти винаги са весели и енергични, но статистиката показва, че 3% от тях, на възраст 2-12 години, изпадат в депресия. Във възрастовата група 13-18 години този процент скача до 6. В някои случаи лекарите предписват антидепресанти, но въпросът е дали това е най-доброто решение. Със сигурност е най-лесното за лекаря, но какво от това.

Скорошна публикация в престижното медицинско списание The Lancet алармира, че повечето антидепресанти не помагат на малките пациенти. Статията цитира изследване на 14 медикамента, от които само един – fluoxetine, се е оказал ефективен. Има сериозни опасения, че другите лекарства не само не помагат, но и вредят на детското здраве. Има подозрения (непотвърдени), че дори отключват желание за самоубийство.

8 изненадващи причини, заради които хората взимат антидепресантиДо 45% от предписаните антидепресанти са за съвсем други състояния

Самото изследване също не е много надеждно, защото е направено върху само 34 пациента. Това повдига стария въпрос за качеството на медицинските изследвания. Особено, когато са спонсорирани от самите производители на лекарствата. Отдавна в медицинските среди се настоява компаниите да публикуват ВСИЧКИ свои изследвания, а не само финалните, когато са постигнати желаните от компанията резултати. В момента фармацевтичните компании могат да правят колкото си искат изследвания, докато получат необходимите данни.

Много лекари са против предписването на каквито и да е антидепресанти на деца поне по две причини. Първо, детският мозък още не е развит напълно и медицината не познава толкова добре механизмите, по които той работи. Второ, лекарството се бори с последствията, а не с първопричината за депресията. Много по-добре е да се разговаря с цялото семейство и да се открие източника на проблема. Една фамилна терапия без медикаменти, може да бъде много по-ефективна.

Взимането на антидепресанти е свързано и с нещо като мода сред хората. В САЩ тя е най-силна, но постепенно се прехвърля и в Европа, така че трябва да бъдем много внимателни, когато някой с лека ръка започне да пише рецепта за детето.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?