Замисляли ли сте се защо след като обстойно огледаме обекта на нашите желания, едно от първите неща, които преценяваме е, дали той е по-висок от нас? Съгласни сме с твърдението, че естетически това е по-добрият вариант. Изследователи обаче дадоха и научно обяснение на факта.

Ето го и него. Учени от Университета в Юта първоначално искали да разберат коя е най-ефективната поза за борба при мъжете, а заключенията били еднозначни: мъжете удрят по-силно, когато са изправени на двата си крака, в сравнение с животинската поза на четири, съобщава ivillige.com. Именно тези резултати подтикнали учените да продължат с проучванията и да обяснят защо нашите маймуноподобни предци са се изправили от четири на два крака, и защо жените предпочитат високи мъже.

В изследването участвали група боксьори и такива владеещи бойните изкуства, които трябвало да ударят боксова круша, която била снабдена с датчици за измерване силата на удара. Резултатите са категорични: при мъжете, които удряли крушата застанали на двата си крака, били регистрирани много по-силни удари.

Повечето жени ще си помислят, че последните констатации нямат нищо общо с тях, но това не е съвсем така. Учените дори казват, че връзката е безспорна. Изборът на мъж е силно повлиян от еволюционните стадии в развитието на човека.  И дори и да искаме да мислим за себе си като съвременни и силно развити хора, процесът на селекция на нашата половинка е повече от „неандерталска”, както се изразяват изследователите.

И така достигаме до съвсем практичната обосновка защо намираме високите мъже за по-атрактивни - по-високите и едри индивиди (дори и при животните) са по-властни и могат по-лесно да защитят своето семейство и потомство.

Всички знаем, че ръстът не е единственият фактор, който ни кара да направим избор. Така например женските бозайници много често решават кой е техният избраник по миризмата. Женският нос може да помогне в констатацията кой мъжки индивид е генетически несъвместим с нея.