Всяка жена спазва диета поне веднъж в живота си или се опитва да намали количеството на вредните храни, за да не трупа излишни килца в някои определени области.

Знаем, че много от вас са наясно с обичайните грешки, които е възможно да допуснем и да саботираме сами така желаната цел - стройна и хубава фигура. Но сред тях има и някои любопитни и нови неща, които е добре да преговорим.

Затова:

Предлагаме ви мнението на диетолога Сара Шенкер, цитирана от БГНЕС. Тя обяснява кои са най-честите грешки, които е добре да си спестим, когато се опитваме да поддържаме стройна фигура. Дори и ако не сме на строг хранителен режим, а просто профилактично намаляваме калориите.

  • Орехи, лешници, бадеми – според изследване ядките са по-засищащи от чипса и солетите например. Те обаче са по-калорични и са пълни с преработена кухненска сол. В шепа фъстъци например има 150 калории. За сметка на това, орехите, бадемите, лешниците и шамфъстъка са по-хранителни и по-богати на влакна. Решението: Опитайте да вземете по една две ядки от всеки вид (като не пълните гладните си шепи с вкусните мъници), вместо да посягате към чипс, да речем.
  • Кантарът, моят враг и приятел – килограмите варират през различните часове на деня. Къде ще се закове стрелката на кантара, зависи не само от мазнинките, които сме натрупали, а и от количеството вода, което задържа организма ни. Да се мерите по няколко пъти на ден и да се терзаете, че заветните килца не са налични, не е много полезно – не само за фигурата, но и за психиката ви. Решението: Изберете си ден от седмицата и точно определен час. Добре е да сте свалили дебелите якета, шалове, шапки и тежки бижута и да се мерите след, а не преди тоалетната. Така ще знаете реално колко килограма сте свалили или в по-неприятния случай – качили.
  • Плодове на килограм – това, че са полезни, не означава, че ще ви помогнат да загубите паласките и да се вмъкнете в онази рокличка, която си купихте с идея „като отслабна”. Захарта, която плодовете съдържат (нарича се фруктоза), не е като другата – организмът не реагира с положителен отговор и доволна физиономия „сит съм”. С други думи, плодовете не засищат. Решението: Хапвайте плодове, но включете в менюто си и протеини (да речем – парче шунка). Може и да ви се струва странна комбинация, но за сметка на това ще ви помогне да останете във форма.
  • Пиле, пиле, с кожа ям – Вече сте взели решение да минете от червено на бяло месо, което е чудесно. Само че трябва да знаете, че в пилешката кожа се съдържат много калории, мазнини, независимо колко препечена и хрупкава е. Решението: Много е просто, махайте я.
  • Диетичните напитки – ако си мислите, че надписът „лайт” на кенчето е гаранция за добре балансирана диета, помислете пак. Газираните напитки не са препоръчителни, защото са изкуствено подсладени, влияят на храносмилането и създават чувство за празен стомах. Това води до повечко храна в чинията след това. Решението: чай, чай и пак чай. Ако предпочитате, можете да опитате и с вода.
  • Салатен дресинг – може и да се изненадате, но дресингът е много калорична добавка. Една салата, ъпгрейдвана с такъв може да е по-„вредна” от редовен обяд. Например ако си направите шопска с олио, оцет и лимонов сок, прибавяте 100 калории към менюто си. Решението: избягвайте дресинга, яжте зеленчуците натурални.
  • Течности, вместо ядене – ако се опитвате да се заситите с капучино и литри чай, когато гладът застърже корема ви, внимавайте. Капучиното съдържа 120 калории и 8гр. мазнини, ако добавяте мляко в чая по английска традиция, си докарвате още. Решението: използвайте нискомаслено мляко.
  • Мед – той съдържа много захар и повече калории, отколкото има в кристалната му подсладяваща алтернатива. Решението: най-добре е да не добавяте нито мед, нито захар към напитките си. За да свикнете с вкуса ще са ви нужни около три седмици.
  • Никакви мазнини – преустановяването приема на мазнини е много вредно. Те са необходими на организма ви, за да функционира той нормално. Според едно изследване, ако прибавите малко мазнини в нискокалоричната диета ще си спечелите много по-добри резултати. Решението: предпочитайте смесения обяд.