.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Искате да отслабнете? Пийте студен чай

Евгений Милов | преди 13 седмици
чай
Снимка: iStock
Студеният чай стимулира двойно повече изразходване на енергия и подпомага окисляването на мазнините

Чаят може да помогне за отслабването, но доколко - това зависи от температурата на напитката. Резултатите от изследване на учени от университета във Фрайбург сочат, че пиенето на студен чай стимулира много по-ефикасно отслабването от топлият чай.

Изследването е обхванало 23 души, които са консумирали по 500 мл чай йерба мате, който съдържа кофеин. Единият ден доброволците са пили чая при температура от 3 градуса, а на следващия ден - 55 градуса.

чай
Снимка: iStock

Характеризиращ се като чай с горчив вкус, йерба мате е традиционна напитка, която е изключително популярна в страните от Южна Америка, особено в Аржентина, Парагвай и Уругвай.

Що е то мате?Опитайте тази напитка за по-добро настроение

Участниците трябва да изпият чая в рамките на пет минути, като през следващите 90 минути учените непрекъснато измервали кръвното налягане, сърдечния ритъм, изпомпваното количество кръв от сърцето, консумацията на кислород и окисляването на мазнините.

Проучването показва, че студеният чай стимулира двойно повече изразходване на енергия и подпомага окисляването на мазнините в организма, при което се освобождава и изгаря енергия. Същевременно консумацията на горещ чай (над 70 градуса) носи рискове за здравето.

Освен, че пиенето на чай е полезно за здравето, включително подпомагайки загубата на тегло, намалява и риска от глаукома, допълва ръководителката на изследването д-р Клер Мофре.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Frontiers in Physiology".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?