.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Чай ли си, цвете ли си?

| преди 8 години
Чай ли си, цвете ли си?
Три вида чай, разцъфнали като цветя.Снимка: Росица Тодорова, LadyZone.bg
Чаят не е само на пакетчета или на гранули, има и на цветя

Цъфтящият чай е дело на англичаните и холандците, защото следобедният чай е традиция във Великобритания, а холандците са световноизвестни с красивите си цветя. Да, ама не!
Цъфтящият чай всъщност идва от китайската провинция Юнан. Или поне по-голямата част от него.

Цъфти, цъфти… чай

В началната си форма чаят представлява шушулка, голяма колкото орех, със зелен цвят и вид, предизвикващ любопитство. След като го залеете, в горещата вода разцъфва прекрасно цвете. Можете да го включите в домашната декорация и да се насладите на вкусен и ароматен чай.

Добавете гореща вода и вашият чай ще разцъфне – красив и… вкусен. Заедно с разтварянето на цвета, водата се изпълва с нежен аромат и леко се оцветява – оранжево, жълто, розово. За разцъфващите чайове се използва основно зелен чай. Единственото изключение с черен чай е т. нар. Черна перла.

Чаеното цвете се ражда бавно и нежно. Зелените иглички се разтварят настрани постепенно, изкарвайки въздушни мехурчета до повърхността на водата. Цветът набъбва, избутвайки  листенцата, които доскоро са го обгръщали в (дехидратирана) порегръдка.  

През хиляди ръце всяко листче и цветче

Всяка топчица чай е ръчно изработена. Представете си стотици хиляди дребни листенца, стръкове и цветове. Всеки от тях минава през сръчните ръце на хората, които ги подреждат и оформят. Листенцата и цветовете първо се нанизват на памучен конец, след което се подреждат в композиция според сорта им. Следва дехидратиране, за да заемат определена форма – топче, кошничка, елипса, бъбрековидна форма, триъгълник, гъбка и др. Най-често използваните цветове в ръчно изработените чайове са амарант, хризантема, жасмин, лилия, хибискус и османтус.

чай
Хибискус с небесна праскова (Фужун сиентао) е зелен чай  с червен цвят и кремави тънки листенца около него.

чайПреливаща красота (Дзиншан тиенхуа) е ръчно изработен чай с бял цвят от хризантема.

чайСвитък злато (Дзинюанбао) е висш сорт зелен чай във формата на кошничка. Той е с цветове от жасмин и хибискус. Разцъфва с голям цвят на червен хибискус и четири цветчета жасминов цвят.

чай

Червено цвете (Дангуй пяосян) е зелен висш сорт чай с формата на топче. Разцъфтява с голям червен цвят.

Съществува огромно (чаено) море от други видове ръчно изработени разцъфващи чайове с невероятно красиви имена - Арка от жасминови цветчета, Сребърни игли с латинка, С цвят от амарант и жасмин, С две пъпки невен, С  цвят от лилия и много малки цветчета от османтус, Сребърни игли с връзка жасминови пъпки.
Трябва само да откриете своя вид и да се гмурнете в ухания, цветя и вкусове.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Къде ще ходите на море тази година?