Някои хора допускат една и съща грешка, когато се опитват да избегнат напълняването по празниците всяка година. Например постене по цял ден, за компенсация на преяждането по-късно. По-надолу ще ви запознаем с 3 от най-фаталните грешки при празничното похапване.

Гладуването по цял ден, за да си оставим „място” за голямата вечеря: когато цял ден сте се хранили с минимално количество храна, накрая когато седнете на празничната трапеза вие подсъзнателно „награждавате” себе си за усилията, като си позволите да се „нахвърлите” на буквално всичко, което видите на масата. Истината обаче е, че трябва да е точно обратното – хапвайте по-малко през целия ден, за да не се окажете умрели от глад и прекалено лакоми вечер, когато е най-лошо да се преяжда.

Пиенето на алкохол, преди да сме се нахранили: ако пиете повечко алкохол, преди да се хапнали поне малко, калориите в коктейла ви ще са най-малкия ви проблем. Проучване направено през 2007 година от шотландки учени разкри, че хората, които пийват аперитив преди обяд, ядат повече от тези, които са пили успоредно с яденето. За да забавите абсорбционната способност на алкохола в тялото, хапнете малко преди да посегнете към чашката.

Предричането, че качването на килограми по празниците е неизбежно: очакването, че каквото и да направите, няма как да избегнете няколкото килограма отгоре по  празниците, значи че наистина ще стане така, защото вие психически, от сега сте загубили битката и няма да следите въобще какво ядете. Истина е, че това време от годината не е най-подходящо за започване на диета, но това не значи, че не може да поддържате сегашните килограми. Имайте предвид, че ако успеете да се „измъкнете” от празниците със същите килограми, с които сте стартирали – това ще е постижение.

Подобна грешка е идеята да започнете диета с настъпването на новата година – от 1-ви януари. Всички знаем, че ако вземете такова решение, това значи че си давате разрешение да ядете каквото ви попадне от сега до 1-ви.