Сънищата на децата говорят много за техните страхове, мечти и вълнения – все неща, които може би няма да разберете в директен разговор с вашия малчуган, особено ако той/тя е в съвсем крехка възраст. Ето защо е важно родителите да могат да тълкуват сънищата на децата си.

Ето няколко често срещани кошмари и сладки сънища и техните значения:

Чудовища

Децата често сънуват чудовища – срити в гардероба или под леглото, влизащи през врата на дома или тяхната стая или пък такива, които ги преследват, крещят и правят ужасяващи физиономии.

Тълкуванието

Подобни сънища могат да бъдат предизвикани от скандал между един от родителите и самото дете или друг член на семейството. Някой неприятен съсед или по-строг учител също може да се превърне в звяр в детското подсъзнание.

Този тип сънища са сигурен знак, че детето ви преживява някаква стресова ситуация, обикновено свързана с най-близките.

Наблюдавайте внимателно реакциите на детето при събуждане след кошмар. Ако допускате, че някой семеен скандал или по-грубото ви отношение към някой от обкръжението ви е причина за лошите сънища, незабавно обяснете на малчугана, че възрастните понякога се карат, но това няма нищо общо с него/нея и сигурността му.

Падане

Децата, подобно на възрастните, сънуват, че падат отвисоко, когато се усещат нестабилни или извън контрол. Тези кошмари идват най-често в моменти на объркване и струпване на повече грижи.

Тълкуванието

Ако едно дете сънува, че пада, това може да означава, че има ушна инфекция или някакво нараняване на тъпанчето. Ако има причина да се съмнявате в съществуването на подобен проблем, консултирайте се незабавно с педиатър. Ако ли пък не – то имайте предвид, че малчуганът вероятно се чувства несигурен и започва да осъзнава, че не може да получава всичко в живота винаги, когато поиска.

За да го успокоите, обяснете му кои са абсолютно сигурните за него неща – дом, семейство… Ако желае да говори за опасенията си, изслушайте го – понякога споделянето е най-доброто лекарство за душата.

Буболечки

Децата често сънуват пълзящи по леглото им или влитащи в стаята насекоми.

Тълкуванието

Този сън може да бъде предизвикан от някаква промяна в семейството като развод на родителите, преместване в ново жилище или появата на братче/сестриче – обстоятелства, които детето няма как да контролира и го карат да се чувства нестабилно. И в тази ситуация е нужно да наблегнете на сигурните неща в живота и да направите така, че нещата да изглеждат възможно най-прости и предсказуеми в детските очи.

Летене или магически способности

Тези сънища показват желанието на детето да извършва подвизи. Чрез тях то дава воля на своето въображение и излиза извън пределите на реалния свят.

Тълкуванието

Превръщайки се в супер герой, детето получава възможност да се прояви, да покаже положителните си лични качества – състрадателност, кураж, справедливост. Същността на тези сънища може да ви помогне да разберете с кои черти от характера си се гордее детето, в какво се чувства уверено и за какво се нуждае от допълнителна подкрепа.