Детска градина, детегледачка или баба – кое да изберем?

Понякога ранното социализиране в детска градина е полезно за детето, но в други случаи то се нуждае от повече индивидуално внимание - от детегледачка или любяща баба.
Без съмнение всички знаем, че е най-добре детето да бъде отглеждано от майката, но също така е и пределно ясно, че в днешно време това е почти невъзможно.

Няколко месеца след раждането повечето майки избират да се върнат на работа. Това не значи, че им е скучно вкъщи, напротив. Често подобни решения са вследствие на чисто финансови нужди.
Това обаче е също и моментът, в който всяка жена се сблъсква с трудния избор - детегледачка, баба или детска градина?

Детска градина

Най-големият проблем тук (който особено много нашумя напоследък), е не намирането на подходяща детска градина, а записването на детето в държавно заведение. И все пак?

Предимства

•В детска градина детето ще се социализира и ще свикне с присъствието на много и дори непознати хора, без да се плаши от тях. Така, когато тръгне на училище, няма да изпита стрес от многото деца и факта, че не обръщат внимание само на него.

•В детска градина за детето ви ще се грижи квалифициран персонал с дългогодишен опит

•В детска градина учат детето на дисциплина и има много занимания, полезни за израстването им, които освен това развиват въображението и сръчността на децата.

Недостатъци

•Детето ви може да се чувства пренебрегвано от учителките в детската градина, особено ако има нужда от повече внимание.

•Тъй като са събрани много деца в детските градини често се разпространяват вируси и нищо чудно детето ви често да боледува.

Детегледачка

Търсенето на бавачка, на която едновременно да имате доверие, да е грижовна и да има подход към децата, си е истинско предизвикателство.

Има агенции, които предлагат подобни услуги и гарантират наличието на квалифициран персонал. Най-добрият вариант все пак остава да наемете детегледачка, която ви е препоръчана от някого, ползвал нейните услуги или поне е имал преки наблюдения върху работата й.

Добър вариант също е да вземете жена, която работи (или е работила) като учителка в детска градина и има опит с деца.

Предимства
•Вие определяте работното време на детегледачката в зависимост от вашите собствени ангажименти и личен график. Дори да излизате много рано сутрин за работа или искате да отидете на романтична вечеря, бавачката ще бъде вашето спасение.

•Детето ви ще получава персонално внимание

Недостатъци
•Детегледачката е скъпо удоволствие, но пък може да я наемете на почасова работа.

•Трудно може да й се доверите. Не знаете какво прави детегледачката цял ден в дома ви и дали учи детето ви на полезни неща.

•Една голяма част от възпитанието ще е плод на нейните грижи. А, ако не ви хареса какъв урок е дала тя на детето ви, няма как да върнете наученото назад.

Баба

Бабата е роднина и това е незаменимо, дори и да можете да си позволите най-квалифицирания за отглеждане на деца персонал. Тя е човек, когото детето познава и с когото то се чувства защитено.  Ако бабите и дядовците вече не работят, надали ще откажат да гледат внучето си.

Предимства
•Ще сте спокойни, защото детето е в сигурни ръце.

•Това е най-евтиният вариант.

•След родната майка, бабата е тази, в чиито грижи детето се чувства най-добре. За разлика от детегледачката и учителките в детската градина, бабата е познат човек за детето.

Недостатъци
•От любов и загриженост често се случва бабите да разглезят  повече детето, което може да бъде проблем.

•Когато тръгне на училище няма да е свикнало да бъде в обстановка с много деца и не е изключено да изживее първоначален стрес.

В крайна сметка, каквото и да изберете, детето ви си остава ваша собствена отговорност и ролята ви в живота му никога и при никакви обстоятелства не бива да минава на заден план. За вас.