Вече ви запознахме с първите четири трика, с помощта на които писането на домашните да спре да бъде свързано със стрес и с напрежение от страна на детето, а и от ваша.

Знайте, че преки пътища към успеха няма, особено когато става дума за създаване на нови и полезни навици у детето ви, които обаче не са му толкова приятни.

При всички случаи писането на домашните и отговорното отношение към тях е въпрос и на дисциплина, на каквото вие трябва да научите вашия малък ученик.

Ето ви и още съвета в тази посока:

1.       Направете дъска за напомняне
Научете детето си да си записва някъде домашните и задачите от училище на седмичен принцип, като нека не забравя да добавя и по-обемните неща, като проекти и прочее. Дъска с магнити или просто най-обикновена такава, са за предпочитане, защото могат да се ползват много кратно. Просто я закачете на централно място. Напишете всеки ден от седмицата и помогнете на малкия си ученик да попълни задачите си за всеки от тях. Например: Понеделник – контролно по математика, вторник – ходене до библиотеката… Можете да поукрасите дъската, като сложите картинки – вместо да напишете с дума „библиотека”, можете да сложите снимка или рисунка на книга. Самото правене на тази дъска за напомняне ще е много забавно. Но основната цел е да помогнете на детето да следи какви ангажименти има всеки ден, без да се налага вие да му напомняте постоянно. Имайте предвид обаче, че докато свикне с тази „система” е възможно да мине малко време.

2.       Направете специален кът за писане на домашни
Включете и детето си в определяне на този кът, а после сложете всички необходими училищни пособия там. Правилото е: колкото по-малко е детето, толкова по-близо до вас трябва да е то, докато се подготвя за училище.

3.       Направете стриктна програма
Изберете време, което е удобно и за вас, когато детето ви да си пише домашните. След училище, преди вечеря, след вечеря… след това нека се занимава със задачите си само тогава. Питайте детето си какво мисли и кога иска да си се занимава с домашните си. Определен и предсказуем график лека-полека ще потуши бунтовете и ще научи вашия ученик на рутина. Можете дори да направите договор, който да подпишете и двамата, а след това да го сложите на видно място – например на хладилника. Много деца имат нужда от почивка, когато се приберат от училище, но други искат да използват „инерцията” и веднага да седнат да си направят задачките за другия ден. Съобразете се с предпочитанията на собственото си дете, когато определяте „време за домашни”. При по-малките деца да нарисувате усмихнат часовник до времето за домашните, също много помага.

4. Научете детето на основни умения
Най-честата причина децата да не искат да си правят домашните е, че те не са усвоили основни умения за заучаване. Ето няколко такива, с които можете да помогнете на детето си:

* Направете списък с нещата, които трябва да се направят. Помогнете на ученика да подреди по важност задачите си, а когато завърши нещо по списъка, задраскайте го. По-малкото дете може да си нарисува различните задачи на лепящи се листчета, да ги подреди по важност, а после да отлепва онези, с които вече е приключило.

* Големите задачи – кажете на детето си да прави всичко едно по едно, за да не му се струва, че има прекалено много неща да свърши и увеличавайте малко по малко количеството на домашните – правопропорционално на повишената увереност и способности на детето ви.

* Правете първо най-трудното: окуражавайте малкия си ученик да свърши първо най-трудните задачи, защото те имат нужда от повече концентрация и време.

* Ползвайте часовник: За да му помогнете да управлява по-добре времето си, използвайте хронометър или просто часовник. Настройте го за някакво определено време (например в началото може да е 5 минути) и окуражете детето си да работи само, докато не свърши. Увеличавайте времето, когато то свикне.

* Слагайте завършените задачи настрана: създайте навик у детето си да прибира в папка (или в шкаф, а най-добре в раницата) свършените задачи, за да са готови за следващия ден.

5. Ако детето ви има твърде големи затруднения , помислете да наемете частен учител.
Ако забележите, че по някой предмет детето ви има сериозни затруднения, въпреки вашата помощ, частният учител може да ви е от голяма полза. Помолете други родители или познати за препоръки, можете да помолите и някой отличен ученик от по-горен клас, когото познавате да помогне.
Целта на домашните е да повиши способностите на детето ви да учи, както и увереността му, че може да се справи с всичко, стига да се потруди достатъчно и да не се отказва.