Съветите на Деница Димитрова, майка на две деца (14 и 2 години), очакваща третата си рожба.

1. Научете бебето да си ляга по едно и също време вечер.

2. Когато забележите, че вече му се спи (около 15 минути по-рано от обичайния час за лягане), сложете го да си лежи, за да може да се успокои и да осъзнае, че идва време за сън. Ако всеки път преди сън се забавлявате, то ще свикне да очаква това и преходът към сън ще бъде по-труден.

3. Дайте му да гушне нещо, което обича – любима плюшена играчка, меко одеялце, муселинова кърпичка.

4. Пуснете музика – нежни приспивни песнички, природни звуци, подходяща класическа музика.

5. От самото начало установете поредица от дейности, които бебето да свързва с подготовката за сън – къпане, обличане на пижамка, пиене на вечерното мляко, четене на приказка и пожелаване на лека нощ.

6. Направете вечерната обстановка по-различна – пазенето на повече тишина и затъмнената стая ще помогнат на бебешкия биологичен часовник да се настрои, че времето за спокоен нощен сън идва.

7. Проветрявайте стаята непосредствено преди лягане – това ще обнови въздуха, ще го освежи и ще направи атмосферата по-здравословна.


Още съвети за съня на бебето можете да прочетете в сайта на Деница Sleepy sparrow (Спящото врабче).

Специално за Ladyzone тя сподели, че идеята й за сайта е възникнала, докато е ходила на уроци по рисуване.

„Исках да направя нещо за бебето ни, което да съчетава рисунки, любопитни истории и полезност. Спалното чувалче се появи спонтанно като хрумка, но постепенно се оформи като план на действие. Първата ни колекция е на тема „Птици“ – редки и не толкова редки, с интересна информация около тях. На сайта сме публикували любопитни факти за всяка от птиците, като се надяваме да предизвикаме интереса и на родителите, които ще потърсят още информация за тях и ще я разкажат на дечицата си” – обясни ни Деница Димитрова.