1. Косми навсякъде
Вашето любимо коте ще ръси косми навсякъде в дома ви, особено в преходните сезони. Те са по пода, чаршафите, столовете и диваните, дори и в хладилника. Единственото решение е честото ресане на козинката. Няма да имате този проблем единствено, ако сте собсвеник на екземпляр, който водите на изложби и затова имате достатъчно време да го решите всеки ден по няколко часа, за да изглежда добре.
Много котки обожават гребенчетата си и мъркат сладко, докато ги решите. Други не обичат нито да ги докосват, нито ресането, особено по дължината на тялото. Дори да дават да ги решите по ушите и под брадичката - тялото и особено опашката си остават забранена зона. Показват го с хапане, драскане и бързо оттегляне от мястото на мъчителната процедура.

2. Маркировка
Котките маркират всичко и всички. Жлезите им, които се намират около мустаците, са тяхната "ограничителна заповед". Веднъж маркирана вещ е вече собственост на котката. Това е физиологичната причина котката толкова често да се гали в краката ви. Но ако се чувствате по-добре от мисълта, че го прави, защото ви обича, продължавайте.

Заради слабостта си към маркирането на територии, ъглите на стените, боядисани с латекс, постепенно ще потъмнеят. На точно определени места слоят боя ще започне да пада, а отдолу ще се подадат металните ъгълчета, които, ако сте имали добър майстор при последния ремонт, са ви поставили.

3. Любопитният чревоугодник
Котките са любопитни - това всички го знаят. Те не харесват голяма част от човешката храна и никога не биха опитали от нея. Това не им пречи обаче да подушат вечерята, която сте оставили открита на масата в кухнята или дори да си топнат муцуната в чинията. Провокира ги най-вече новата миризма, а също и фактът, че на масата има нещо ново.

4. Странни предмети в дома ви
Котките обожават да острят ноктите си. Ако искате вашата животинка да се чувства комфортно, а също и да спасите пердетата и дамаската на дивана си, осигурете им място за това. Може просто да поставите дебел клон от дърво. В този случай всеки, който идва у вас за първи път, ще задава въпроса Какво е това? Другият вариант е да купите специално дръвче от зоомагазините - по-скъпо е, но е и по-красиво.

За да си спестите голяма част от главоболията, просто направете атмосферата около вас коткоустойчива. Ако поставите кристална чаша на открито, котето мине и я бутне - не то е виновно. Виновни сте вие самите. То е любопитно, игриво и колкото и да е гъвкаво и грациозно, прави бели. А и признайте си - мястото на чашата не беше там, нали?