.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

PARK(ing) Day - 20 паркирали коли ще изчезнат. А на тяхно място?

Росица Николова | преди 3 дни
PARK(ing) day
Международната инициатива PARK(ing)Day ще се проведе за първи път в Пловдив на 13 септември тази година. Събитието се организира от фондация Credo Bonum и тази година е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Инициативата преобразява случайни паркоместа във временни градинки, паркове и творчески пространства за хора. По тази причина на 13.09 Плодвив ще осъмне 20 пъти по-красив - на 20 парко места ще се появят красиви и креативни пространства. Те ще заемат пространството на ул. "Отец Паисий" и ул. "Христо Г. Данов". 
 
Всяка година в събитието се включват активисти, артисти, бизнеси и организации, обединени от сходните разбирания за по-добра и чиста градска среда. 
 
Какви зелени идеи ще бъдат показани в Пловдив? 

# Какво се крие под всички културни пластове на Пловдив? Каква е била природата на днешното паркомясто? Ландшафтните архитекти от Камък, ножица, градина ще преобразят едно от паркоместата и ще покажат как би изглеждало едно паркомясто, ако всички културни пластове бъдат премахнати от него.

# В Пловдив ще има и лукави лисици. Става дума за българска парти игра с това име, която ще бъде представена там. Играчите са между 2 и 6 и се опитват да надхитрят останалите и да се докажат като най-лукавата лисица в гората. Освен с лисиците в играта "Лукави лисици" има изключително симпатична нахална невестулка, гладна мечка, елен-нинджа, таралеж в гащите, капани, клюки и т.н. Играта е подходяща както за пораснали, така и за деца над 8 години, което я прави идеална и като семейна игра.

PARK(ing) day# Виртуална разходка в Античния стадион Пловдив е идеята на арх. Християн Александров. Той създава специална мобилна апликация, представяща в реален мащаб 3D образ на 240-метровия Античен стадион. Чрез нея посетителите на PARK(ing) Day ще могат да се разходят от „Джумаята” до пл. „Централен”, за да разгледат цялата антична постройка, скрита под днешен Пловдив.

# Интерактивни тениски с добавена реалност - още една зелена новост на паркомясто в Пловдив. Звучи интересно, нали? Fold Your Mind правят така, че тениските да оживеят на екраните на мобилни устройства. Те ще Ще представят голяма интерактивна скулптура под формата на тениска.

PARK(ing) day# Сдружение BG Бъди активен и платформа им Аз, Ти, Пловдив ще събират отпадъците от събитието разделно, а след това те ще бъдат оползотворени. Те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците. 

PARK(ing) day

С всички останали идеи и участници може да видите, да се запознаете и да поговорите на място. 

Ключови думи:Пловдив, Еко, Идеи, Parking Day
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?