Може би не бихте предположили, че корейската поп култура е сред най-модерните течения в България за последните години. Кей-поп е музикален жанр, но и нещо много повече. Днес е субкултура, с милиони фенове по света, увеличаващи броя си буквално всеки ден.

За да се ориентираш в кей-попа лесно и бързо обаче, ти трябва помощник и "K-POP Речникът" от Усун Канг излиза с тази цел от издателство "Locus" в превод от Теодора Стоянова.

Снимка: Locus

Изданието събира 500-те най-важни думи и изрази от корейската поп култура, включвайки и точното им произношение. То обаче не е обикновен речник. Целта му е да покаже значението на думите в контекста на к-поп културата, защото без културния произход те си остават загадка. Речникът включва както информация за произхода и конкретната употреба на изразите, така и реални разговорни примери.

Снимка: Locus

Всеки любопитен читател може да го използва за бързи справки или като учебно пособие. С "K-POP Речникът" навлизане в к-поп жаргона е лесно като игра. Без значение каква е целта на читателя, това е отличен начин за разширяване на знанията – прозорец към света на модерната корейска култура.

Той е подходящ за току-що запалилите се по к-поп и корейски драми; за тези, които не разбират езика, а много искат да бъдат част от фенската общност; за опитните фенове, които имат желание да разширят речниковия си запас.

Снимка: Locus

Усун Канг е роден в САЩ в семейство на корейски емигранти. Завършва университета Денвър в Колорадо, а след това придобива магистърска степен по психология в Ню Йорк. Пътува постоянно между Корея и САЩ и негова мисия е да популяризира корейската култура и история. Започва да се занимава доброволно с превод и писане на статии за различни сайтове през 2008 г. Набира такава популярност, че започва да получава десетки запитвания дневно, свързани с к-попа. Така решава, че феновете  имат нужда от издание, което синтезира най-важното от корейската култура, и то представено по достъпен начин за хората от Европа и САЩ.

"Надникнете в психологията на корейските младежи чрез жаргона", пише SM Entertainment, а Стефани Ишлър от "Hallyu Back" допълва: "K-POP Речникът е забавна комбинация от популярен жаргон и поговорки, които често ще чуете в к-поп музиката и телевизионните предавания, и ще ви осигури основата за разбиране отвъд субтитрите. Като YouTube личност, съсредоточена върху непрекъснато менящия се свят на корейските забавления, намирам тази книга за невероятно полезен източник."