Тиквата е един от даровете на есента, безспорно много вкусна и полезна. Тя съдържа голямо количество каротин и витамини, които засилват жизнената дейност и ускоряващ растежа на клетката. Освен за целия организъм тиквата е чудесно средство, с което да поддържате кожата си здрава и блестяща в студеното време – съдържа повече от 100 съставки, които са полезни за лицето и тялото тяло.

Тя създава бариера между кожата и лошите метеорологични условия като я защитава успешно. Плодът е богат на витамин А, който успокоява кожата, цинк - мощен антиоксидант и витамин С – за изглаждане на фините бръчки.

Тиквата е подходяща за третиране на всеки тип кожа през есента – задържа естествената влага, поддържа еластичността и естествения блясък. И още – от свойствата й могат да се възползват всички, които имат проблемна кожа – тиквата е изключително ефективна при борбата с акнето, тъй като облекчава възпаленията, намалява размера на порите и обира излишната мазнина от кожата.

Маска за лице с тиква

2 ч.л. пюре от тиква
½ ч.л. мед
¼ ч.л. кисело мляко

Смесете всички съставки и нанесете на лицето. Оставете да подейства за 10-15 минути и измийте с хладка вода.
Ако кожата ви е суха към маската може да добавите ¼ ч.л. сметана и ½ ч.л. кафява захар. За мазна кожа добавете ¼ ч.л. ябълков оцет и ¼ ч.л. сок от червена боровинка.