Факт е, че градските жители у нас страдат от недостиг на витамин D. Не бива да се пропускат възможностите през лятото за слънчеви бани на басейни, на морския бряг и в планината. Достатъчно е само 1 час под слънчевите лъчи, за да се изгради необходимото количество витамин D. Той е необходим, за да се абсорбира калция от храната и да се поддържат костите и зъбите здрави. Ендокринологът д-р Александър Шинков споделя, че няма да се повиши синтеза на витамин D, ако хората прекарват повече часове на плажа.

Хелиотерапията (метод за подобряване на здравословното състояние чрез слънчеви бани) е подходяща за стимулиране на имунната система. Тя помага за отделяне на хормоните, които отговарят за емоционалното състояние и намаляване на нервното напрежение. Учените в университета в Единбург са доказали, че когато кожата е изложена на слънце, се отделят вещества в кръвоносните съдове, които понижават кръвното налягане. Този ползотворен ефект - понижаване на високото кръвно налягане, надхвърля с пъти риска от развитие на кожен рак. Понижаване на кръвното налягане се свързва с образуването на азотен оксид, който се отделя в тялото от производството на витамин D, което нарастват под въздействие на ултравиолетовите лъчи.

От друга страна невнимателно излагане на неподготвената кожа на слънце води до слънчево изгаряне, изсушаване на кожата, поява на петна и бръчки, и увеличаване на риска от рак на кожата. Ултравиолетовите лъчи "В” проникват най-силно през атмосферата от 10 до 16 ч. Не се излагайте на слънце без да използвате слънцезащитен крем върху чувствителните участъци: нос, уши, рамене, деколте и задната част на краката.

Слънчевата баня за първи ден да бъде с продължителност около 20 минути. Шапката с широка периферия е чудесна механична защита за лицето и раменете. Увеличавайте излагането на слънце постепенно. Основно правило срещу топлинен удар е да не се допуска обазводняване. Често предлагайте вода на децата и на себе си.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не е учудващо, че през лятото сме по-щастливи и жизнени. То ни дарява красив слънчев загар, укрепнала имунна защита, възстановена енергичност с обновено положително настроение. С тези думи завършва разговорът ни в ефира на bTVRadio с радиожурналиста Светослав Николов. Още подробности по темата може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото на поста "Благотворно е слънцето, но”.