Съвсем естествено е да не искате да боледувате, когато навсякъде виждате "течащи" носове, кихащи и кашлящи хора. Това е напълно възможно, благодарение на закаляването - системната подготовка на тялото за адаптация към промените на външната среда. Лятната ваканция на море или на басейн осигурява всичките закалителни фактори от външната среда – вода, слънце, въздух, топлина и студ. През есента продължете дори у дома.

Ето 4 закалителните процедури, които може да направите навсякъде:

Ходене с боси крака  у дома, по трева или по пясъка на крайбрежната ивица. Ако усетите тръпки, затоплете стъпалата и обуйте чорапи.

Въздушни бани - гимнастика с леко облекло на отворен прозорец или на терасата. Продължителността на въздушните бани в началото да не бъде повече от 10 мин.

Обтриване на цялото тялото със суха четка с естествен косъм, с намокрена гъба или ръкавица, до леко зачервяване на кожата.

Завършване на хигиенния душ с по-хладка вода. Хладката вода като външен дразнител за кожните рецептори активира терморегулаторните процес, така че тялото да запазва постоянна телесната температура. Допълнително се включват жизнено важните дейности - дишането и сърдечната дейност. С тези комперсаторни механизми тялото изгражда готовност да реагира адекватно на големите температурни разлики в денонощието през есента.

Ако не сте закалявани досега,

трябва да започнете с постепенно понижаване на температурата на водата за обливане след къпане. Не пропускайте и ден без закалителна процедура. Изберете си някоя от описаните по-горе или ги редувайте. Много скоро ще установите с каква лекота понасяте температурното предизвикателство. През студените месеци ще се радвате на устойчив и здрав организъм дори в условията на грипна обстановка.