Времето се затопли, а с това опасността от близки срещи с кърлежи, докато прекарваме повече време навън, става все по-реална.

Ето как ухапване от кърлеж преобръща живота на 29-годишната Кайла Сейгелщайн от Ню Джърси. Преди 6 години младата жена била енергична, активна и вечно заета с работата си, пътувания, концерти, походи и срещи с приятели.

"След работа винаги бях или във фитнеса, или имах социални планове. През уикендите отивах във Вашингтон и се виждах с приятели или ходех на концерти, на походи или карах колело. Обичах да пътувам много с приятелите и семейството си и имах наистина страхотен живот", споделя Кайла.

На 23 март 2018 г. тя обичайно се събужда за работа, с изключение на това, че е в локва пот. Пред People тя обяснява, че била "много дезориентирана, объркана" и с "мозъчна мъгла".

В този ден нямало как да отиде на работа, а лекарят й казал, че това е вирусна инфекция, която ще отшуми. Седмица по-късно младата жена се чувствала по същия начин, без да има видимо подобрение в състоянието й.

„Дори отивайки от леглото до банята, се задъхвах сякаш току-що бях пробягала пет мили".

Състоянието ѝ се влошава дотолкова, че се налага да напусне работа и да се върне у дома в Ню Джърси, за да може семейството ѝ да се грижи за нея, докато се опитват да разберат защо е толкова болна.

"Постоянно повтарях на колегите си, че ще се върна, а след първите шест месеца това ме унищожи, но трябваше да призная, че няма да се върна."

Едва когато семеен приятел казва, че симптомите й звучат като лаймска болест, Кайла посещава лекар, който не само й поставя диагноза лаймска болест, но открива и други заболявания - бабезиоза, бартонелоза, петниста треска и ерлихиоза.

Снимка: iStock

"Те са причинили и микоплазмена пневмония, вирус на Епщайн-Бар, ортостатична хипотония", разказва още младата жена, която няма представа кога и къде е била ухапана от кърлеж.

През следващите три години Кайла е подложена на постоянна терапия с антибиотици, борейки се с болка, гадене и силна умора.

"Обикновено се събуждах отново в локва пот. Не можех да стоя на краката си. Винаги трябваше да се държа за нещо, защото нямаше как да стоя изправена. Не можех да вдигна обикновена чаша вода, защото беше толкова тежка."