Една жена, бореща се с рака, открива, че е способна на много повече, от колкото някога си е мечтала. Джаки Скъли никога не си е представяла, че ще намери щастието на старта на 10-километров маратон, със скъсани маратонки и плешива от химиотерапия глава. Тя започва да се учи да ходи отново, когато е на 25, а няколко години по-късно чува диагнозата рак. И въпреки това се изправя на краката си и започва да бяга – буквално!

Само на 25 тя претърпява сериозна операция, която има за цел да възстанови таза й в резултат на заболяване, наречено дисплазия на тазобедрената става. Това означава, че ставата й е твърде плитка, за да поддържа крака й. Тогава Джаки си мисли, че никога повече няма да може да ходи.

Няколко години по-късно обаче още една тежка диагноза вместо да я събори, я вдига на крака. На 31 г. и само 3 седмици след годежа й с голямата й любов, й откриват рак на гърдата. На 32 претърпява операция, която заменя дясната й гърда с част от коремните й мазнини.

„Със сигурност не беше част от житейския ми план, но ме научи, че ако не изляза от зоната си на комфорт и не започна да живея, няма да има живот, който да планирам“, споделя пред Hello Скъли.

За да продължи напред, тя осъзнава, че трябва да стане, да излезе навън и да се стегне.

„Така че взех таза си с метални щифтове и тялото си с ракови изменения и направих това, което никой (и най-малко аз) не очакваше. Тръгнах да тичам“, казва още Джаки.

„Когато пробягах първите си 10 км, мислех, че това ще бъде най-дългото ми състезание - и последното. Събитието се състоя седмица преди последното ми лечение с химиотерапия и с близък приятел до себе си никога не съм се чувствала по-жива.“

Това бягане, за щастие, не се оказва последното за смелата жена. За 9-те години, след като чува диагнозата рак тя е пробягала няколко полумаратона, два маратона, преминава Великата китайска стена, пробягва 34 мили ултрамаратон, 66 мили около остров Уайт (Великобритания) и изкачва няколко планини.

Единият от двата маратона в живота на Джаки се случва в деня на сватбата й през 2017 г. Никой не е очаквал подобна спортна церемония. В бягането участват дори нейният баща и годеникът й. С букет от желирани бонбони, маратонки вместо токчета и дизайнерска сватбена рокля, създадена специално за повода и подходяща за бягане, тя тича цели 6 часа.

„Това беше всичко друго, но не и обикновено. Но като събитие, уникално като нашата връзка, то ще остане с нас завинаги“, споделя още Джаки за специалния ден.

 

На 40-ия си рожден ден пък успява да счупи рекорда на Гинес за най-дълго статично колоездене в света (29 часа и 5 секунди на спинбайк). 40 е възраст, която Джаки никога не е предполагала, че ще достигне.

„Всеки път си мислех, че това предизвикателство ще е последното. Но всеки път намирах сили да продължа - и тялото ми вървеше с мен.“

„Все още не съм открила предела си. Това, което открих, е, че само когато се стремиш към невъзможното, откриваш какво всъщност е възможно. А с правилните хора до себе си можете да изминете наистина дълъг път.“

Жената успява да вдъхнови много хора със своята сила и кураж.

„Когато се движа, аз живея. Когато търся физическите си предели, живея най-добрия си живот - и неволно помагам на другите да направят същото.“

Джаки вече е планувала почти цялата си следваща година. През 2024-а ще бяга отново 10-километровия маратон, с който започва всичко преди време и с което тя иска да насърчи повече хора да изминат 100 км за една година с ходене, плуване, бягане и т.н. Смелата жена ще опита да счупи още един световен рекорд, ще направи преход през Сахара и ще опита да измине 120 мили ултрамаратон.

„Планът? Да събера цели 100 хил. паунда за благотворителните организации, които ми помогнаха да се изправя. Защото, когато имаме достатъчно голямо "защо", можем да издържим на всяко "как".“

Същевременно Джаки Скъли ще набира средства за редица благотворителни организации, сред които Breast Cancer Now, Willow Foundation и NHS Charities Together.