Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен! Истина, която никой от нас не бива да пренебрегва, но и която не ни пречи, от време на време, да избягваме рутината и да разнообразяваме плодовото си меню с някои по-причудливо изглеждащи дарове на природата. Да се запознаем накратко с някои от тях – с удивителните им вкусови и хранителни качества и с наистина причудливата им визия.

Черимоя или златната перуанска ябълка

Външната обвивка на тези зелени с форма на сърце плодове не е за ядене. След като узреят, те омекват и придобиват зеленикавокафяв оттенък. Ядливата сърцевина е с кремав цвят и има сладост, която съчетава най-нежните и приятни вкусови нюанси на банана, ананаса и мангото. Един плод съдържа 60% от дневната нужда от витамин С. Златната перуанска ябълка – другото име на този възхитителен плод, както подсказва и името й, вирее в Андите над 1500 м надморска височина. Внимание: черните семена са отровни, но не пречат на изключителните вкусови, ароматни и здравословни качества на това чудо на природата.

Черимоя - златната перуанска ябълка