Повечето познати днес подправки са били пренесени по нашите земи от Китай, Индия и Персия през древността. Сред тях са популярните черен и червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек, шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен. През римската епоха разпространението на подправките продължава и днес употребата им в кулинарията и като лечебно средство е повсеместна.

Подправките могат да подсилят и дори тотално да променят вкуса на едно ястие. Често тайната на една майсторска рецепта е именно в използваните подправки. Но много от подправките се използват и като овкусители на храна, и като билки. От своя страна, билките пък могат да служат като лекарствено средство - чрез сваряване под форма на чай, или консумирани в комбинация с други продукти.


Индийското учение за храната и здравето аюрведа счита подправките за лечебни средства. Всяка подправка си има своите лековити свойства и може да подобри не само качеството на храната, но и здравето на хранещия се! Счита се, че подправките подобряват храносмилането, стимулирайки храносмилателния огън, което на езика на модерната наука за храненето означава, че стимулират синтеза на храносмилателни ензими и подобряват кръвообращението. Добавянето на подходящи подправки към храната може да окаже същия ефект като приема на храносмилателни ензими.

Ето кои са лечебните свойства на едни от най-популярните и обичани подправки!

Канела - Известна от стотици години като подправка за различни десерти, тя има и антисептично действие, потиска бактериите, причиняващи инфекции на пикочните пътища. Едно от основните й приложения е в борбата с наднорменото тегло и диабет тип 2. Счита се, че съдържа съставка, която подобрява инсулиновата чувствителност и с това способността на клетките да използват глюкозата при по-малка инсулинова секреция. При здрави хора по-ниски нива на хормона инсулин означават по-малко натрупване на мазнини, особено в коремната област и по-лесно използване на мастните запаси като източник на енергия.

Кардамон -  Счита се, че подобрява храносмилането и придава приятен аромат и свежест на дъха. Действа благотворно върху нервната система, снема напрежението и стимулира работата на мозъка. Помага да се отделя слузта от организма и затова може да се използва при лечението на астма, бронхити, простуда и кашлица. Благодарение на антисептичните и обезболяващите си свойства, кардамонът облекчава зъбобола, почиства устата, тъй като ефективно неутрализира патогенната флора.