Често хората страдат от безсъние. В такива случаи е важно да се открие коренът на проблема.

Но има и храни, на които можем да разчитаме да преборят безсънието на момента. Класацията е на Sohu.

Банан

Плодът е богат на витамин В6 и магнезий, които имат успокояващ ефект. Те успокояват нервите и избавят от негативните мисли. Бананът е основен източник на триптофан, който е незаменима аминокиселина за човешкия организъм, така че когато тези елементи работят заедно, плодът действа като успокоително, пише БГНЕС.

Снимка: istockphoto.com

Мляко

Млякото съдържа триптофан и пептиди. Триптофанът може да стимулира човешките клетки да отделят вещество, наречено триптамин, което има хипнотичен ефект. Когато пептидите попаднат в централната нервна система на организма, те могат да имат анестетичен ефект върху цялата нервна система, така че човек да изпадне да стане по-сънлив. 

Снимка: iStock

 

Жито

Житото е не само полезно за стомаха, но и за безсънието, ако се консумира преди лягане. То съдържа определено количество триптофан, който помага за заспиването. Освен това е с високо съдържание на нишесте, което дава усещане за ситост, като по този начин увеличава съдържанието на триптофан в мозъка.

Снимка: iStock

Прочетете какво не трябва да консумирате, ако страдата от безсъние:

Кафе

Множество проучвания сочат, че кафето стимулира нервната система, така че хората с продължително безсъние не е хубаво да прекаляват с него. 

Силен чай

Леките билкови чайове успокояват нервите, но силният чай не само не помага да заспите, но и подобно на кафето, възбужда нервната система.

Пикантна храна

Хората с безсъние не трябва да ядат пикантни храни, особено вечер. Храни като чушки, чесън и лук могат да предизвикат парене и стомашно разстройство, което пречи на съня.