Скрити от забързаното ни ежедневие, предпазени от трудни горски пътечки и богата дива растителност, дребни сладки плодове подкрепят здравето ни от векове. Трудно можете да се досетите каква сила се крие в една шепа дребноплодни – достатъчното на организма ни количество фибри, антиоксиданти, витамини и полезни вещества за цял ден. Омега 3 и 6, витамини и минерали, микроелементи, антиоксиданти и флавоноиди, сред които кверцетин, хиперозид, катехин и изокварцетин, каротеноиди, фитостероли, арбутин, хидрохинон, урзолова, хлорогенова и кафена киселина – съдържанието на боровинките звучи като урок по химия. Гарантираме ви обаче, че всяко от тези вещества имат вълшебно влияние върху здравето и добрия тонус на човека.

Днес у нас се срещат най-често три основни вида боровинки – черни, сини и червени, въпреки че сортовете на плодчето всъщност са десетки.


Черни боровинки
В началото на юли вече можете да сте сигурни, че с една горска разходка ще си подсигурите не само добро количество кислород и ще подобрите физическия си тонус, но и ще можете да си наберете собственоръчно черни боровинки. Най-горещите месеци юли и август са периодът, през който тези животворни храсти раждат най-много плод – чудесен мотив да се отървете от горещините в планината, минимум на 1700 м надморска височина.

Нашите баби добре познават черната боровинка и й се доверяват за добро зрение и памет. Тя е особено важна за хора, уморяващи зрението си, докато работят – летци, шофьори, взиращи се по цял ден в компютърен монитор.

Естествено, като повечето народни лекове и черната боровинка се е доказала в съвремието. Пресните плодчета са чудесно средство срещу проблеми със стомашно-чревния тракт, включително язви на дванадесетопръстника, жлъчнокаменна болест, доказано намалява и стомашните киселини. Успешно се борят с катаракта, подобряват стомашната микрофлора и са изключително полезни при диабет.