По-рано тази седмица списанието на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association) публикува мета-анализ на 84 научни изследвания, които установяват нещо, което вече в известна степен знаехме - витамините като цяло са безполезни, пише GQ.

Проучванията изследват някои от най-често срещаните хранителни добавки на пазара – витамини A, E и D, калций, бета-каротин и стандартни мултивитамини – и установяват, че всички те не правят нищо съществено, когато става въпрос за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания или преждевременна смърт.

Само за миналата година се смята, че потребителите в САЩ са похарчили близо 50 млрд. долара за подобни витамини и добавки. Нещата стават по-разбираеми, като се има предвид, че са похарчени 900 млн. долара за маркетинг, за да вярват потребителите, че една „чудодейна“ таблетка на ден ще озари кожата им, ще увеличи тяхната енергията или ще добави (поне) десет години към продължителността на живота... 

Има напълно основателни причини хората да приемат витамини в определени ситуации - фолиевата киселина е полезна за жените по време на бременност, а също и нуждата от прием на витамини за справяне с всеки настъпил специфичен дефицит (като витамин D, В12 и прочее).

Но защо е необходимо витамините и добавките да бъдат приемани от здрави хора? Изследването в научното списание затвърждава нещо, което вече знаем - всичко е въпрос на здравословно хранене и физически упражнения.

В редакционна статия, придружаваща проучването, авторите пишат, че "освен пропилените пари, фокусът върху добавките може да се разглежда като потенциално вредно разсейване. Вместо да фокусирате своите пари, време и внимание върху добавките, би било по-добре да наблегнете на дейности с по-нисък риск и по-висока полза.

Индивидуалното, общественото здраве, обществената политика и гражданските усилия трябва да се съсредоточат върху подкрепата на хората в редовни превантивни грижи, спазване на здравословна диета, упражнения, поддържане на здравословно тегло и избягване на тютюнопушенето".

Тази новина може да звучи скучно, но е самата истина: балансираната диета и редовните тренировки все още са най-добрият начин да подобрите физическото си здраве - и никакъв редовен прием на шепи с витамини и добавки не може да ви кара да се чувствате така.