Великденските пости през 2022 г. започнаха на 7 март и продължават до 23 април, включително. Тази година Великден ще празнуваме на 24 април. На трапезата по време на Великденските пости може да слагаме хляб, плодове, зеленчуци, соеви продукти, бобови храни, ядки, ориз, макарони, всякакви зърнени храни, сурови ядки, нахут, мед и още много други.

Как да постим, без да лишаваме организма от важни елементи и без да се измъчваме? Д-р Ива Левкова, диетолог в МБАЛ „Уни Хоспитал“, подчертава, че благодарение на богатството на хранителни вещества в изброените храни, организмът може да си набави всичко необходимо.

Спирането на приема на животински продукти има редица преимущества, но то не трябва да е самоцел и за да бъде съобразно здравословното хранене е добре да има предварителна подготовка – физическа и духовна, преди човек да пости. Подобен следва да е и подходът при захранване след постите – захранването е постепенно и с малки количества от храните, които са били спрени.

Д-р Левкова допълва, че от лекарска гледка точка, постите са изключително полезни за цялостното благосъстояние на човек, а хранителният режим е съставен така, че да прочисти тялото от токсините, натрупани през зимата, и да му даде енергия, с която да посрещне пролетния сезон, пише Dete.bg.

Вижте полезни съвети за Великденския пост:

  • Включете в храненето си пресните сезонни зеленчуци - по няколко порции дневно;
  • Добавете ежедневно пълнозърнести храни и варива;
  • Избягвайте бялото брашно, бялата захар, бялата сол и пържените храни;
  • Пийте достатъчно количество вода, като може да увеличите приема до 2 литра на ден;
  • Движете се редовно, разхождайте се сред природата, наслаждавайте се на слънчевите лъчи;
  • Лягайте си рано и ставайте рано, за да сте енергични;
  • Бъдете се с положителна нагласа.