След като вече ви започнахме с първата част от съвети на фитнес инструктора Станимир Михов за здравословно хранене, продължаваме напред.

Хранене преди сън

До преди няколко години се смяташе, че след 18 или 20 часа е вредно да се консумира храна или, че преди сън тази консумация ще се отрази незабавно на теглото ни. Сериозни проучвания, както и фитнес ентусиасти в лични блогове и YouTube са правили редица експерименти с консумация на най-голяма част от въглехидратите си за деня точно преди лягане и отново са постигали загуба на излишни мазнини. Изводът е, че всъщност това не е най-важният и най-необходим фактор, върху който да се полагат големи усилия и енергия, когато може да се концентрираме в много по-важни неща.

Всъщност храненето преди сън има някои ползи:

- Регулиране на кръвната захар през целия ден, но най-вече сутрин;

- Редовната консумация на качествена и здравословна храна преди лягане ще спомогне да избегнете непредвидени хранения през нощта и рано сутрин;

- Може да подобри качеството на сън, защото няма да се опитвате да заспите гладни, нито ще се събуждате прегладнели през нощта.

- Консумацията на качествена храна преди лягане всъщност е много по-здравословно, отколкото събуждането през нощта, за да се консумира джънк фууд или нездравословната закуска след ставане.

- Преди се е препоръчвало последното хранене да е в 18:00 часа, защото се е смятало, че до 20:00-21:00 ч. вече ще сте в леглото.

Снимка: iStock

Едно от най-вредните неща, които може да направите за метаболизма си, оптималното си тегло и здравето си като цяло: Последно хранене в 18 ч., заспивате към полунощ, събуждате се в 8-9 ч. сутринта, пропускате закуска и правите първото си хранене към 13-14 ч. следобед, което най-често е нездравословна опция. По този начин се събират около 15 часа без храна. Но всички знаем, че всъщност между тези часове най-често се консумират нездравословни храни, от които се чудите защо имате такава нужда и не можете да се откажете. Прочетете още веднъж този абзац и ще си отговорите на въпроса, а дали ще предприемете действие зависи само от вас. Все пак има група храни, които трябва да се избягват преди лягане и това са преработените храни и плодовете заради количеството захар, което съдържат. Смята се, че захарта пречи на освобождаването на хормона на растежа, който се синтезира натурално в най-големи количества по време на дълбок сън.

Основи на здравословното хранене – какво да имаме под ръка

Може би сте чували фразата "Ако се провалите в планирането, то планирате провала си". Това е един от любимите ми съвети, когато става въпрос за здравословно хранене, диети и фитнес като цяло. Със забързаното ежедневие и дългите работни дни е много по-лесно да посегнем към бързи и лесни избори, дори да осъзнаваме, че те не са най-доброто за нас. Затова, запасяването със здравословни храни е ключ в придържането към предварително поставени цени – било то здравословно хранене, отслабване или други. Запасени предварително с правилните храни, ще ви е много по-лесно след дълъг и изтощителен ден, вместо да се обадите по телефона и да поръчате бърза храна, да си направите нещо вкусно и здравословно вкъщи. Така не само, че храната ще съдържа това, от което имате нужда, а и в повечето случай ще спестите време и пари.

Снимка: iStock

Храни, с които да разполагате в шкафовете

Това са храни, които не се развалят и могат да се използват в най-различни комбинации, за да приготвите бързо и здравословно хранене.

- Овесени ядки;

- Пълнозърнести храни (ориз, спагети, макарони и други);

- Консервиран боб – някои варианти имат добавена захар, но повечето съдържат боб, вода и сол;

- Консерва риба тон в собствен сос;

- Подправки – канела, джинджифил, червен и черен пипер, кимион и други;

- Сурови ядки – бадеми, орехи, фъстъци, лешници, бразилски орехи и други;

- Семена – ленено семе, семена от чиа, тиквено семе, сусамово семе, слънчогледово семе и други.

Храни, с които да заредите хладилника

Когато огладнеете, първото място, което проверявате за храна обикновено е хладилникът. Отваряйки хладилника се уверете, че имате налични поне няколко от изброените храни:

- Яйца – всички витамини и минерали, от които се нуждаем, качествен протеин и полезни мазнини;

- Обезмаслена извара – източник на качествен протеин с 0% мазнини и 0% въглехидрати, минимален брой калории;

- Кисело мляко – балансирана храна, съдържаща всички макронутриенти;

- Обезмаслено или нискомаслено мляко – източник на калции, холин, калий и витамин Д, есенциални хранителни вещества за телата ни;

- Горчица – добър заместител на популярни висококалорични опции. Уверете се, че купувате вариант без добавена захар.