Слънчевите лъчи са абсолютно необходими, за да може тялото ни да синтезира ценния витамин D, който допринася за хормоналния ни баланс, здравината на костите, устойчивостта на имунната ни система, тонуса на нервните клетки, способността ни да пазим равновесие и изпълнява редица други важни функции в човешкото тяло.

Незащитеното излагане на слънце обаче може да предизвика изгаряне. Ако допуснете изгаряне, тялото ви няма да запази излишъка от синтезиран витамин D, а ще го разгради.

Основните правила, които всички знаем – да се избягва силното лятно слънце между 11:00 и 16:00ч, да носим шапка и леко покривно облекло в светли тонове при по-продължително седене на слънце, но това не е достатъчно. Важно е и да имаме защита отвътре чрез подходящи храни и хранителни добавки и защитата отвън с ефективни и безопасни слънцезащитни средства.

Храни против изгаряне

Слънчевото изгаряне е вид възпалителен процес, а както знаем начинът ни на хранене има пряка връзка с възпалителните процеси в тялото. Ето защо през лятото е добре да се придържаме към начин на хранене, в което са сведени до минимум:

  • пакетирани и рафиниран и храни
  • захар и всякакви подладители
  • глутен
  • транс-мазнини и нагрети растителни мазнини
  • твърде много алкохол

Акцент в храната е добре да бъдат пресните зеленчуци и сезонни плодове, изобилие от зеленолистни зеленчуци и домати. Яйцата от свободни кокошки също се оказват добър източник на антиоксиданти. Проучване, проведено в Германия, установява, че концентрацията на каротеноиди в кожата се увеличава с 20% при консумация на 2 твърдо сварени яйца в продължение на седмица.

Снимка: iStock

Освен с антиоксиданти можем да подпомогнем вътрешната си слънцезащита като включим в менюто си храни с антивъзпалителни свойства като авокадо, кокосово масло, качествен зехтин, ядки, семена и риба. Колкото по-цветна е храната ви, толкова по-богата на антиоксиданти ще бъде тя, а антиоксидантите са най-доброто средство в борбата с радиацията.

В случаите, когато не можете да си осигурите пълноценно и разнообразно хранене, може да помислите за комбиниране с подходящи хранителни добавки. Витамин С, кокосово масло, масло от черен дроб на треска и астаксантин - известни със слънцезащитните си свойства и полезен ефект върху кожата. Разбира се, списъкът с хранителни добавки е само с информативна цел. При определени здравословни състояния приемът на каквито и да е хранителни добавки следва да бъде консултиран с медицински специалист.

Външна защита

Не по-малко важно особено през летните месеци е добре да защитим и външно кожата си с подходящи слънцезащитни продукти.

Важен показател при слънцезащитните средства е т.нар. SPF (Sun Protection Factor) или фактор на слънчевата защита). Препоръката на дерматолозите е през летните месеци да използваме средства с висок SPF, тоест между 30 и 50.

Друго важно е разделението на продуктите на минерални и химични. Първите обикновено съдържат титаниев диоксид или цинков оксид, които ефективно блокират части от UV спектъра, така че лъчите да не проникват под кожата. За разлика от тях химичните средства проникват през кожата, улавят и обезвредяват абосрбираните лъчи. Ето защо при малки деца и хора, стремящи се да избягват химията в козметиката, минералните продукти са по-подходящ избор. Недостатък при тях е по-трудното им размазване и това, че намазаната кожа доста белее, но при по-новите минерални продукти се работи за преодоляване на това неудобство.

При външната слънцезащита от важно значение е и количеството продукт, което нанасяме. Според експертите за да постигнем SPF, отбелязан на опаковката, трябва да нанасяме приблизително 2 милиграма продукт върху квадратен сантиметър кожа или около 2 с.л. върху откритие части на тялото и лицето, от които около 1/4 ч.л. само върху лицето. Важно е защитният продукт да се нанася отново на всеки 2 часа или по-често, ако плуваме, потим се обилно или се трием с хавлия.

Източник: skincancer.org