В деня след лятното слънцестоене се празнува Еньовден. Подготовката за празника започва вечерта на 23 юни, а същността е в ранната утрин на 24. 

На Еньовден росата има лечебна сила. Затова билките и лечебните треви се берат рано, за да могат жените да стъпват боси в росата. 

Традиционният български празник и досега се отбелязва по подобаващи начини из различни части на България. Събирачи на билки, любители на природата и ентусиасти се събират на различни места, за да помълчат заедно пред магичното тайнство и да съберат лековити растения за цялата година. 

За да направите повода наистина празничен, трябва да отделите внимание на няколко детайла. 

1. Изберете си място, на което има не само трева, но и течаща река. Водата на този ден има особена сила. Възползвайте се от нея. преценете добре колко време ще ви е нужно, за да стигнете до там. Ако искате да сте преди изгрев, ще е нужно да се събудите по-рано и да пътувате бързичко. Ако сте от по-екстремните личности, може дори да прекарате нощта на мястото, на открито, под звездите.

2. Снимките на жени в дълги бели рокли, късащи билки са особено романтични, но имайте предвид следното - трябва да се пазите не само от жулещите треви, но и от слънцето и насекомите. Затова изберете нещо не само красиво, но и практично и удобно.

3. Снабдете се с малка ножица, за да можете да отрежете по-жилавите стебла. Носете си и вода за пиене. Ще ви бъде нужна и торба, в която да слагате билките. Най-добре е тя да е памучна. 

Снимка: iStock

Венец от 77 билки

Според древно поверие, билките, които се събират на Еньовден, трябва да са 77 – по една за всяка позната болест и една за болестта без име. Те се връзват на китки с червен конец или се сплитат на венец. Най-важно е сред билките да има еньовче. Именно то гони болестите и лошотиите. На този ден се бере и пресен босилек. Девойките го слагат в пазвите си, за да ухаят цял ден. В косите си слагат божур или невен, за да ги хареса техният избраник.

Снимка: iStock