В най-отпускарския месец, когато слънцето е най-жарко, е изключително важно да знаем как да защитим кожата си от вредните слънчеви лъчи. Можем ли да изгорим през прозореца на колата? По-ефективен ли е слънцезащитния продукт с SPF 100 от този с 50? Разбиваме 10 мита за слънцезащитата със следващите факти!

Мит 1: Всеки слънцезащитен продукт работи по същия начин, независимо каква формула има

Факт: Слънцезащитните продукти с химични филтри работят като абсорбират вредните слънчеви лъчи, докато тези с физични ги отразяват. Някои комбинират както химични, така и физични съставки за оптимална защита. Ако кожата ви е чувствителна, най-добре използвайте физичните, тъй като има по-малък шанс да предизвикат дразнимост.

Мит 2: Трябва да нанесем слънцезащита в момента, когато отидем на плажа

Факт: Облъчени сте от лъчите на слънцето още щом излезете навън, така че нанесете продукта половин час преди да тръгнете, за да дадете време на кожата ви да го абсорбира.

Снимка: iStock

Мит 3: Имам по-тъмна кожа и почти не изгарям, значи не е нужно да нанасям слънцезащита

Факт: Всички типове кожа имат нужда от ежедневна защита. Ако имате по-тъмна кожа сте една идея по-защитени от вредните UV лъчи, защото имате повече меланин, но все пак има риск за рак на кожата. 

Мит 4: Всички слънцезащитни продукти са ефективни срещу вредните UVA и UVB лъчи

Факт: Ефективни са единствено тези, които в описанието им пише, че защитават от двата типа лъчи. Въпреки че UVB лъчите са тези, от които изгаряме, UVA лъчите предизвикват стареенето на кожата, а двата увеличават риска от рак на кожата.

Мит 5: Можем да изгорим през прозореца на колата

Факт: Стъклото на автомобилите блокират вредните UVB лъчи, така че няма да изгорите, но пък не сте защитени от UVA лъчите.

Мит 6: Ако нанесем слънцезащитата правилно, сме защитени изцяло

Факт: Нито един продукт не блокира изцяло вредните лъчи. Поради тази причина е важно да носите защитно облекло или да избягвате плажа между 14-16 следобед, когато слънцето е най-силно.

Мит 7: Нужно е да нанасям слънцезащита само, когато слънчевите лъчи са най-силни

Факт: Шанса да изгорите е най-голям между 12 и 16 ч., но дерматолози съветват, че е важно да нанасяте слънцезащита по всяко време и на два часа. Макар UVB лъчите да са най-силни към обяд, UVA лъчите са все така силни през целия ден.

Мит 8: Автобронзантите дават ефективна слънцезащита

Факт: Освен ако няма в описанието на продукта SPF, автобронзантите не осигуряват никаква защита от слънцето.

Мит 9: SPF 100 е двойно по-ефективен от SPF 50

Факт: SPF 50 защитава срещу 98% от UVB лъчите, докато SPF 100 – срещу 99%, така че предимството е минимално. Не се лъжете просто от по-високия фактор, но специалистите препоръчват да си вземете с поне 30 SPF.

Мит 10: Около 80% от щетите за кожата от слънчевите лъчи възникват преди 18-годишна възраст

Факт: Вредата се натрупва през целия живот. Всъщност само около 23% от нея възниква преди да навършите пълнолетие.