Много хора се чудят откъде идва чувството им за безпокойство, когато всичко е наред. Работата върви, любовта е споделена, а малко след като обядвате, нещо започва да ви гложди отвътре, ставате сприхави и недоволни.
В книгата ‘’Как да излекуваме тревожността естествено’’, др. Харолд Блумфийлд разказва подробно за връзката между храната и нивото на стресa. Оказва се, че обичаните от повечето хора пухкави хлебчета и хрупкави бисквитки са сред челните виновници за загубата на душевния мир. Той съветва да премахнем всички източници на бяло брашно от диетата си и да ги заместим с изходните продукти, т.е варена пшеница вместо хляб, покълнала ръж вместо ръжени бисквитки и др. Ако все пак приемате брашно, по-разумно е то да е пълнозърнесто и по-едро смляно. Блумфийлд твърди, че 75% от пациентите му имат впечатляващи резултати от редуцирането на бялото брашно и то само за 2 седмици.
Блумфийлд твърди, че бялото брашно се асимилира много бързо от тялото и това кара жлезите с вътрешна секреция да отделят голямо количество стрес хормони. За да се избегне това ‘’захарно влакче на ужасите’’ той препоръчва минимално обработени храни в тяхното естествено състояние. Това правило важи за всички зърнени продукти, както и за сладките храни с високо съдържание на захар. По-добре е да изберете цял плод вместо плодов сок, малко сушени плодове вместо конфитюр или захар. За да забавите усвояването на сладките продукти, добре е да не ги приемате на гладно, съветва Блумфийлд.
Как да преобразите менюто си, така че да не изпитвате излишен стрес? Опитайте нашето тридневно меню, което бързо ще ви помогне да надвиете тревожността.
Ден 1
Закуска:
1 портокал
2 варени яйца с 30 гр кашкавал
шепа сурови бадеми
кафе без кофеин или чай от мента
Обяд:
Спаначена супа с кисело мляко
Пилешки филенца със сусам
Следобедна закуска:
Киви
Шепа сурови ядки
Вечеря:
Салата от цвекло и моркови
Пуешка супа
Ден 2
Закуска:
Мляко с киноа и канела
шепа сурови бадеми
кафе без кофеин или чай от жълт кантарион
Обяд:
Зелева салата с моркови и целина
Сирене по шопски
Следобедна закуска:
Банан
Шепа сурови ядки
Вечеря:
Салата от задушен карфиол и копър
Мусака от тиквички
4-5 сушени кайсии
Закуска:
Покълнала ръж с кисело мляко и стафиди
кафе без кофеин или чай от лайка
Обяд:
Зеленчукова супа
Сармички с месо
Следобедна закуска:
Айрян
Шепа сурови ядки
Вечеря:
Зелена салата с яйце
Броколи със сметана и кашкавал
Шепа сушени ябълки
Със съдействието на www.artofrealfood.com