Какво е "детокс"? Това е процес, който включва използването на определени продукти, диети или други методи за детоксикация, за да се опитаме да освободим тялото от така наречените „токсини“. Детокс диетите са широко разпространени в социалните медии и се рекламират от марки, предлагащи детокс продукти, знаменитости и влиятелни личности. Очарованието от детоксикацията може да бъде опровергано от науката. Така че, ако мислите да опитате детокс диета, ето какво трябва да знаете.

Снимка: iStock

Действат ли детокс диетите?

Краткият отговор е не. Преглед, публикуван през 2022 г., установи, че диетите за детоксикация не успяват да идентифицират правдоподобни пътища, по които токсините могат да бъдат елиминирани, или специфичните токсини, за които се предполага, че са премахнати, благодарение на определена диета, пише "Science news".

Това изследване посочва, че детоксикациите противоречат на общите принципи на човешката физиология, тъй като черният дроб и бъбреците са доста ефективни при премахването на токсините от нашите тела. Предишен преглед от 2015 г. по подобен начин установи, че проучванията не предоставят убедителни доказателства в подкрепа на използването на детокс диети.

Продуктите за детоксикация не трябва да доказват, че са ефективни, за да бъдат на пазара. В Австралия допълнителните лекарства, продавани без рецепта, се регулират от Администрацията за терапевтични стоки, като съставките се оценяват за качество и безопасност, но не и дали продуктите наистина действат.

Трябва да проверите всички продуктови и маркетингови твърдения, преди да купите продукта, за да видите какво казват производителите. Големите обещания, към които трябва да бъдете скептични, включват елиминиране на токсините, бърза загуба на тегло, по-силна воля, подобрено самочувствие, повишаване на енергията или имунитета, вътрешен мир или по-добри кожа, коса и нокти.

Потенциални опасности от детоксикация

Консумирането на продукти за детоксикация вместо редовна диета води до много нисък общ прием на килокалории и следователно може да доведе до загуба на тегло в краткосрочен план. Но те не са устойчив начин за отслабване.

Детокс диетите, които силно ограничават калориите или групите храни, увеличават риска от недостиг на хранителни вещества. Неблагоприятните ефекти включват умора, раздразнителност и лош дъх.

Някои хора определено не трябва да опитват детоксикация. Това включва хора с хронични заболявания, хранителни разстройства, възрастни хора, деца и жени, които са бременни или кърмят, пише още БГНЕС.

Един положителен аспект на диетите за детоксикация е, че те могат да помогнат за повишаване на осведомеността за вашите настоящи хранителни, алкохолни и навици на живот, които могат да бъдат подобрени. Размишляването върху тях потенциално може да осигури мотивация да опитате да се храните по-здравословно.