Все по-голямото количество токсични храни и замърсените въздух, вода и околна среда, правят прочистването на организма и тялото по-важна задача от когато и да било. След като вече ви запознахме с основните понятия като токсини, детокс диети, както и първи стъпки за прочистване на организма, нека продължим със съветите на фитнес инструктора Станимир Михов за здраво и красиво тяло. 

1. Изберете подходяща храна

Както вече споменахме в предната статия, храната играе основна роля в детоксикиращия процес. Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, за да поддържате натуралните възможности на тялото си за детоксикация, е да облекчите натоварването му като намалите токсините, които поставяте в него. 

Опитайте се да избирате органични зеленчуци и плодове, сурови ядки и непреработени семена. При възможност, избирайте продукти от животни, които са хранени с трева, а не с добавки, независимо дали тези продукти ще са месо, млечни продукти, яйца или други. Силно преработени храни, като полуфабрикати, месни субпродукти, сладки и тестени изделия, може да добавят токсини и да затруднят пречистването на организма.

2. Упражнения и физическа активност

Физическата активност и упражненията спомагат за поддържането на здраво тяло. Упражненията ще ви помогнат да се потите повече, а изпотяването е основен механизъм за освобождаването от вредни токсини чрез кожата. Научни изследвания са открили минимални стойности на арсен (известен отровен металоид), кадмий (силно токсичен сребристобял метал), олово и живак в потта, което значи, че чрез потене може да помогнете на тялото си да се отърве от тях.

Примерни лесни упражнения и тренировки, които може да изпълнявате в домашни условия:

 - Упражнения за корем (+ тренировъчни програми за изтегляне)

 - Упражнения за отслабване

 - Упражнения за дупе и бедра (+ тренировъчни програми за изтегляне)

 - Цяла тренировка за домашни условия и кардио (+ тренировъчни програми за изтегляне)

 - Планк предизвикателство

3. Спазване на хранителен режим или диета

Детоксикацията на тялото не е само до това какво да избягвате, но и това, което консумирате. Има редица храни, напитки и подправки, които се смятат за "детокс храни" и могат да бъдат включени в менюто, за да спомогнат детоксикиращия процес. Подобни примери са чесън и чесън на гранули или прах, броколи, боб, зелен чай и екстракт от зелен чай, омега 3 и рибено масло, коензим Q10, лимон и сок от лимон, сурови зеленчуци.

Има по-краен подход за прочистване на тялото, който представлява "временно почистване". Храната се състои основно от сурови плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, кълнове за период от 3-7 дни. Сред детокс средите е популярен и методът "диета на сокове", която е концентрирана около консумирането само на прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове (за предпочитане органични) за период от 3-10 дни.

Пример за детокс смути Тропическа мента:

 - 2 стръка целина

 - 1/2 краставица

 - 2 чаши спанак

 - 3 чаши листа от мента

 - 1 чаша сок от ананас

 - 1/2 лимон

Преди да опитате тези крайни подходи, първо препоръчваме да опитате по-лесните съвети в статията, които са по-подходящи за начинаещи. Причината е, че както беше споменато, такъв вид рестрикция може да доведе до забавяне на метаболизма и покачване на нежелани килограми, след като приключите с детокс програмата.

Снимка: iStock

4. Пречистете въздуха, който дишате

Дишането на чист въздух е друг начин, чрез който да намалите токсините, на които излагате тялото си. Не можете да контролирате цялата околна среда, но може значително да подобрите въздуха във вашия дом, както и този на работното място. Дим, пушек, домашни любимци, мухъл, плесен и микроорганизми могат да направят въздуха по-мръсен и токсичен.

Висококачествено устройство за пречистване е най-добрият начин да запазите въздуха си чист и без токсини, но според повечето хора, такъв тип инвестиция е скъпа и неоправдана. Вместо това, може да си засадите и отгледате растения. Те спомагат с филтрацията на въздуха и отстраняването на вредните токсини. Растения, които са известни с това, че могат да пречистват въздуха: хризантема, драцена, фикус, спатифилиум, бамбук, алое вера, зелена лилия.

5. Прочистете тялото си с вода

Водата е може би най-ценното средство за детоксикация. Всички основни функции на тялото изискват вода. Телата ни се нуждаят от адекватен прием и постоянна хидратация за произвеждане на слюнка, по-лесно изпотяване, както и премахване на отпадъци – 3 натурални начина за изчистване на организма от токсини. Важно е да се уточни, че напитки като кафе, спортни напитки или безалкохолни, не са подходящи когато се цели детоксикация и прочистване на тялото.

От колко вода се нуждаем дневно? Въпреки, че отговорът варира спрямо личното тегло, възрастта, физическата активност и ред други фактори, добър пример би бил: Ако тежите 70 килограма, то здравословното количество би било между 2,5 – 4 литра вода на ден.

При установяването коя граница да изберете вземете предвид: климата, физическата активност и потенето. Когато основната цел е детоксикация и пречистване на тялото, горната граница може да бъде премината. При трудност да консумирате препоръчаните стойности вода, опитайте да добавите лимон, краставица или натурален зелен чай за по-приятен вкус и допълнителна свежест.

6. Пречистване със сауна и парна баня

Освен детокс ползите заради допълнителното потене, сауна и парна баня могат да са полезни в борбата с токсините и чрез други механизми. Нагряването на тъканите подобрява обмяната на веществата. По-голямото производство на клетъчна енергия улеснява заздравяването. Вирусите, туморите и токсиновите клетки са по-слаби, тъй като трудно толерират висока температура. Повишаването на температурата води до по-бързо зарастване на инфекции и дори се смята, че може да има положително въздействие при борбата с ракови клетки. Показателно е също, че когато се разболеем, тялото ни повишава температурата си до високи стойности, за да убие вредни организми.

Предупреждения за безопасна детоксикация:

 - Дори да се чувствате добре, не продължавайте детокс програма за повече от 10-14 дни. Дългосрочното гладуване може да доведе до трайни поражения върху метаболизма и хормоналните нива;

 - Не започвайте всяка детокс програма, за която прочетете в интернет. Много от тези програми не са безопасни и е най-добре да бъдат провеждани с помощта на специалист по хранене;

 - Не гладувайте до състояние в което не се чувствате добре. Ако изпитвате слабост, постоянна умора и замайване, това е сигурен знак, че детокс диетата е извън здравословни граници;

 - Много детокс диети и програми препоръчват хранене само с течности. Ако се решите на този краен подход, не превишавайте 3 последователни дни;

 - Първите 1-2 дни може да изпитате летаргия. Необходимо е да дадете малко време на тялото си и да избягвате крайно натоварваща дейност. Плавно въвеждане на детокс в такъв случай е по-подходящо и безопасно;

 - Не прекалявайте и преди всичко, намерете балансирана и постижима програма за детоксикация, която съчетава ежедневни физически натоварвания и промени в начина на живот, които ще можете да запазите дори след приключване на режима.

 - Не забравяйте, че основната цел е да направите нещо полезно и здравословно за себе си – не претоварвайте тялото си с допълнителен стрес чрез бързи, екстремни и неустойчиви промени.

 - След приключване на детокс програма, опитайте се да запазите поне част от здравословните промени, които ви е накарала да направите. Също така се опитайте да излезете от програмата бавно и постепенно. По този начин ще можете да запазите положителното и влияние за по-дълго време.