След като дерматологът д-р Етугов ни разказа как можем да прочистим кожата си с движение и процедури, съветите му продължават с това какви храни да включим в менюто си, за да засилим ефекта.

Балансираното хранене е основна част от процеса по детоксикация на организма. Бих препоръчал да се поемат храни, богати на въглехидрати до 14:00-15:00 часа през деня. След 15:00 часа е по-добре въглехидратите да бъдат заместени с белтъчини. Не избягвайте храните, богати на мазнини, а просто се приемат тези с растителен произход и ОМЕГА 3, рибни мазнини.

Относно плодовете и зеленчуците - те са задължителните. Сред тези, които бих препоръчал, на първо място е лимонът – заради високото съдържание на витамин С. Този плод помага с лекота да бъдат изхвърлени голяма част от токсините в организма.

Ябълките са богати на разтворими и неразтворими фибри, които поемат токсините и шлаките от организма и ги изхвърлят от тялото. Те действат добре на храносмилането, доставят незаменими витамини, минерали и флавоноиди на тялото, които стимулират производството на жлъчката и помагат на черния дроб да изхвърли токсините.

Чесънът е още една подходяща за детоксикация храна. Той съдържа вещества, които неутрализират токсините и тежките метали и подпомагат изхвърлянето им от тялото.

Червеното цвекло е богато на витамини B3, B6, C и бета-каротин, които подпомагат процеса на детоксикация.

Нарът, освен че е богат на антиоксиданти, предпазва от възпаления. Именно затова се използва и в много козметични продукти.

Добре е в диетата за изчистване на кожата да бъде включен и кафяв ориз, който е наситен с ключови детоксикиращи хранителни вещества - витамини, магнезий и фосфор. Кафявият ориз е богат и на селен, който предпазва черния дроб от затлъстяване и подобрява тена на кожата.

Зеленият чай е не само добра за отслабване напитка, но е и изключително богат на антиоксиданти. Проучвания сочат, че пиенето на зелен чай може да предпази черния дроб от заболявания, като стеатоза и да подпомогне функционирането му. Той също влиза в състава на много козметични продукти и заради противовъзпалителното си действие.