Когато става въпрос за стрес, никога не говорим единствено за ментален или психически дисбаланс. Понякога стресът може да се изразява само на ниво физически симптоми. Това е начин, по който тялото ви казва, че мозъкът ви е подложен на твърде голям стрес.

"Пациентите идват с реални физически симптоми, но те не са причинени от някакво заболяване", казва д-р Лорета Хауит, психиатър в медицинския център в Лос Анджелис. "Стресът е основният проблем, на който трябва да се обърне внимание".

Дори да не се чувствате изнервени, тялото ви може да изпраща едва доловими знаци, че е време да се справите със стреса около вас. В случай, че имате някои от следните симптоми, консултирайте се с вашия лекар!

Често срещани физически признаци на стрес:

1. 

Стресът може да забави производството на слюнка, което може да причини сухота в устата и да затрудни или да причини неудобство при преглъщане.

2. Косопад

Косата пада по естествен начин, когато косменият фоликул преминава от цикъл на растеж към цикъл на покой. Стресът може да наруши този модел и да накара повече фоликули да влязат в цикъл на покой наведнъж - което води до засилен и по-забележим косопад.

3. Разстроен стомах

Стресът може да предизвика всякакви стомашно-чревни симптоми, включително болки в корема, киселини, гадене, диария и запек.

4. Мускулни болки

Стресът може да доведе до напрягане на мускулите ви, а с течение на времето това може да доведе до болки в почти всяка част на тялото. Най-често срещаните болки, свързани със стреса, са във врата, гърба и раменете.

5. Болки в челюстта, ушите или главата

Много хора несъзнателно стискат челюстите си или скърцат със зъби, когато са под стрес, което може да причини неприятно стягане или болка.

6. Замайване и световъртеж

Стресът може да повиши сърдечния ви ритъм и да предизвика учестено и повърхностно дишане, което може да ви накара да се почувствате замаяни или замаяни.

7. Липса на сексуално желание

С течение на времето стресът може да наруши хормоналния баланс на организма. Наред с намаленото сексуално желание, често се наблюдават и нередовен менструален цикъл.

Независимо от симптомите ви, има прости неща, които можете да направите, за да контролирате стреса:

Хранете се правилно и се хидратирайте

Когато сте под стрес, здравословните навици лесно остават на заден план. Грижете се добре за ума и тялото си, като ограничавате захарта, кофеина и не забравяйте да пиете повече вода.

Дайте приоритет на упражненията

Физическата активност е от ключово значение за справянето със стреса и подобряването на психичното здраве.

Излезте навън сред природата

Природата е естествено средство за справяне със стреса. Прекарването само на 20 до 30 минути в естествена среда може да намали нивата на кортизол – хормонът, който е най-тясно свързан със стреса.

Запознайте се с медитацията за осъзнатост

Практиката на медитацията за осъзнатост включва тихо седене, съсредоточаване върху дишането и обръщане на внимание на настоящия момент, без да се отклонявате към притеснения за миналото или бъдещето.

Бъдете креативни

Проучванията показват, че прекарването на време в творчески дейности може да помогне при стрес и да повиши общото благосъстояние. Няма значение какво ще правите – извадете боите, напишете история, пуснете си музика или дори плетете. Всякакво творчество, стига да ви доставя удоволствие.

"Опитайте се да разберете какво ви помага да се справите със стреса. Така ще можете да направите по-здравословен избор за себе си", обяснява д-р Хауит. „В идеалния случай с течение на времето тези по-здравословни алтернативи ще се превърнат в новите ви дейности за облекчаване на стреса“.