Тялото ни е удивителна машина, която има свои начини да ни сигнализира, когато нещо му липсва, за да функционира правилно. 

Симптомите на недостиг на витамини и минерали включват чуплива коса и нокти, язви в устата, косопад, люспести петна по кожата и др. Разпознаването на тези признаци може да ни помогне да коригираме диетата си по подходящ начин.

Добре балансираното и пълноценно хранене има много предимства. От друга страна, диетата, при която липсват хранителни вещества, може да предизвика различни неприятни симптоми.

Причината за тях са недостига на витамини и минерали, необходими за оптималното функциониране на организма. 

В тази статия ще разгледаме пет признака, които могат да подсказват, че тялото ни се нуждае от допълнителен прием на определени хранителни вещества, както и съвети как да се справим с тези дефицити.

ЧУПЛИВИ И ТЪНКИ НОКТИ

Чупливите и тънки нокти могат да бъдат знак за недостиг на протеин в тялото. Протеинът е основен градивен елемент за ноктите, косата и кожата. Когато не получаваме достатъчно протеин, ноктите могат да станат по-слаби и лесно да се чупят.

Снимка: iStock

Какво да направим?

 

В тази ситуация трябва да увеличим консумацията на богати на протеини храни като месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения и ядки. Включването на достатъчно протеини в хранителния ни режим не само ще подобри състоянието на ноктите, но и ще поддържа мускулната маса и здравината на косата.

 

 

 

 

 

НЕРВНИ ИМПУЛСИ

Ако често изпитваме неприятно потрепване под окото или в ръката, това може да бъде признак за дефицит на магнезий. Магнезият играе ключова роля в регулирането на нервните импулси и поддържането на нормалното свиване и отпускане на мускулите.

Снимка: iStock

Какво да направим?

Добавянето на повече храни, като зеленолистни зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и бобови растения, ще помогне на организма да си достави нужното количество магнезий. Можете също така да се консултираме с личния си лекар за възможността за прием на магнезиеви добавки, ако симптомите продължават.

 

 

 

ЩРАКАЩИ СТАВИ

Прекомерното щракане на ставите може да бъде знак за дефицит на витамин D3. Витамин D3 е от съществено значение за здравето на костите, тъй като подпомага усвояването на калция и ремоделирането на ставите.

Снимка: iStock

Какво да направим?

За да увеличим нивата на витамин D3, трябва да прекарваме повече време на слънце, тъй като той се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Освен това е добре да включим в диетата си храни, като мазна риба (сьомга, сардини), яйца и обогатени млечни продукти. В случаи на по-сериозен дефицит, може да се наложи прием на добавки с витамин D3, които личният ни лекар може да препоръча.

 

 

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ПОСИВЯВАНЕ НА КОСАТА

Преждевременното посивяване на косата често се свързва с дефицит на витамин В5 (пантотенова киселина). Витамин В5 играе важна роля за здравето на надбъбречните жлези и може да помогне за намаляване на стреса. Освен това, той поддържа ензима каталаза, който помага за разграждането на водородния пероксид, вещество, което се натрупва в космените фоликули и причинява посивяване.

Снимка: Canva

Какво да направим?

Добавянето в менюто ни повече храни, богати на витамин В5, като авокадо, яйца, птиче месо, пълнозърнести храни и броколи, може да повиши количеството на витамина в тялото ни. Ако вече имаме признаци на посивяване на косата, може да е добре да добавим и добавки с витамин В5 след консултация с личния лекар.