Ако забелязвате, че напоследък вашите нокти растат бавно или просто са станали чупливи и с неравна повърхност, това може да се дължи на дефицит на витамини в организма ви. Това, което слагаме в чинията си всеки ден, има директно отражение върху здравето ни и в случая – върху състоянието на нашите нокти.

Когато организмът ни страда от дефицит на витамини, това най-напред се отразява върху състоянието на ноктите. Защо? Човешкото тяло е умна машина. При наличие на дефицит то насочва постъпващите оскъдни нутриенти към най-важните процеси в тялото, и пренебрегва по-маловажните, какъвто е нокътният растеж.

Според ново изследване биотинът (известен още като витамин В7) е един от най-важните витамини, които трябва да се приемат при чупливи нокти. Биотинът също така участва в различни метаболитни процеси като метаболизирането на мазнините и въглехидратите и транспортирането на въглероден диокдид.

Отдавна е известно, че биотинът подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите. Увеличаването на приема му е по-лесно, отколкото си мислехме до сега. За щастие той се среща в много храни, които вероятно вече са в хладилника ви!

Яйца

Яйцата са много добър източник на протеини, витамин А и биотин. Едно голямо яйце съдържа между 13 и 25 микрограма биотин. Трябва да знаем също така, че биотинът се съдържа най-вече в жълтъка на яйцето. Едно яйце на ден е достатъчно, за да подпомогнем здравината на ноктите, според експертите. 

Снимка: iStock

Бадеми

Бадемите също са много добър избор за поддържане на ноктите здрави. Само ¼ ч.ч. бадеми съдържат 1,5 микрограма биотин. Освен това бадемите съдържат витамин Е, който се грижи за косата и кожата, и магнезий и цинк, които подпомагат растежа на ноктите и ги правят по-устойчиви.

Снимка: iStock

Още от полезните храни за вашите нокти ще откриете в сайта Frida.bg!