Ядките винаги са добра идея за засищане на глада и се славят като здравословна храна. Съдържащите се в тях полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти са още една причина да изберем измежду многообразието от видове. Американските орехи обаче често остават пренебрегнати, а и у нас не са толкова познати, колкото бадемите или шамфъстъка например. Пеканите, както са познати още, притежават уникални хранителни качества, които заслужават внимание. Затова подготвихме 3 причини да хапвате често от тях и да им се наслаждавате.

Антиоксиданти за здраве и младост

Американският орех е богат на полифеноли – известни като най-мощните антиоксиданти, които ще ви помогнат да поддържате кожата си здрава и млада. В частност това са флавоноиди, които се свързват с изключителни ползи за правилната работа на сърцето. Количеството флавоноиди, които пеканите съдържат, е почти два пъти повече от това, което се намира в бадемите, кашуто и шамфъстъка, и седем пъти повече от това в орехите. В сравнение с други ядки, в американските орехи откриваме най-високо съдържание на гама токоферол, който е форма на витамин Е, както и други важни антиоксиданти. Две независими едно от друго изследвания, цитирани от health.com, показват, че повишаването на количествата гама токоферол в организма от консумацията на пекани, предотвратява окисляването на холестерола. Окисленият холестерол от своя страна създава риск от заболявания на сърцето.

Снимка: istockphoto.com

Богати са на минерали

Американските орехи са чудесен източник на тиамин и цинк, както и на манган и мед. 30 г от ядките носят на организма 60% от препоръчителните дневни количества манган и 40% от тези на мед. Манганът от своя страна регулира нивата на кръвната захар и е нужен за заздравяване на костите. Също минералът помага за образуването на колаген, който пък дарява кожата с еластичност. Медта пък подпомага образуването на червените кръвните телца, стимулира имунната система и поддържа здрави кръвоносните съдове, нервите и костите. Много хора използват честата им консумация за лечение на запек.

Те са естествено сладки

Третата причина да хапвате пекани ще ви допадне най-много, защото те са естествено сладки, а 30 г от тях съдържат едва 1 г захар. Сравнени с други видове ядки, на вкус те са по-сладнеещи, което означава, че може да задоволите желанието си за сладко с минимално количество захар.

 

Няколко идеи как да хапвате по-често пекани и как да ги комбинирате в ястия

Можете да ги хапвате без нищо допълнително, но също и да комбинирате с плодове, като те добре се разбират с ябълки, грозде, круши и киви. Друг вариант е да си направите смути с тях, или да ги добавите в зърнена закуска, мюсли.

Как още може да ги използвате в ежедневното си меню – нарежете ги на дъска и поръсете с тях хумус, супа, пържените картофи или зелената салата.

Снимка: istockphoto.com

Те чудесно се връзват и в десерти, както и самите те могат да се превърнат в основа за такива. Можете да потопите половинките на американски орехи в шоколад и да поръсите с канела. Блендираните пекани са чудесна основа за енергийни топки и бонбони, към които се добавят нарязани сушени смокини, стафиди или ябълки + канела, индийско орехче и джинджифил.