Приемането на добавки витамин D през бременността се отразява позитивно върху имунната система на бебето, като го защитава от астма и респираторни инфекции в детството.

Учените от британския от "King's College London" са изследвали ефекта от ежедневния прием на 4400 IU витамин D3 през второто и третото тримесечие от бременността на майките в сравнение с препоръчвания десетократно по-нисък ежедневен прием от 400 IU.

Снимка: iStock

Кръвните проби от пъпната връв на бременните жени, приемали големи дози витамин D3 в изследването, показали усилване на имунната система у новородените бебета.

"Масовото диагностициране на случаите на астма в ранно детство сочи, че произходът на заболяването е свързан с развитието на фетуса и ранния етап от живота", коментира проф. Катрин Хавриловиц.

Снимка: iStock

"Настоящото изследване за първи път констатира, че по-високите нива на витамин D през бременността ефикасно повлияват имунния отговор у новороденото, което може да предпази бебето от развитие на астма", допълва ръководителят на изследването. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Journal of Allergy and Clinical Immunology".