С арх. Боряна Грънчарова ви запознахме неотдавна. Коя е тя и какви са нейните принципи за успех и щастие в живота, може да си припомните тук. Днес поставяме началото на една интересна и, надяваме се, полезна за всички вас, поредица от интервюта именно с професионалист като нея, свързани с обзавеждането на дома. Всяка сряда, в продължение на 5 седмици, арх. Грънчарова ще ни дава кратки, но ценни съвети за красив и функционален интериор, насочени към всяко едно от ключовите кътчета на дома - антре, гостна, кухня, спалня и баня.

И понеже първото място, което ни посреща със самото влизане у дома, е антрето, започваме с него:

LadyZONE.bg: Как да направим антрето си уютно и красиво? Кои са основните аспекти, с които трябва да се съобразяваме, преди да предприемем ремонт на това място?
арх. Грънчарова: Визията на антрето според мен е своеобразно отражение на цялото жилище, ето защо обзавеждането на това преходно пространство заслужава подобаващо внимание. Антрето има няколко функции – там закачваме дрехи, оставяме обувки и други предмети. Също така то служи най-често като свързващо звено с останалите помещения. Антрето е първото нещо, което виждат гостите. Ето защо то не трябва да се превръща в склад, а да е добре подредено и естетично украсено - според индивидуалните разбирания на всеки.

LadyZONE.bg: Какви са актуалните тенденции при интериора на антрето?
арх. Грънчарова: Тенденциите при антрето не бих казала, че са модни, а по-скоро наложени от практиката на интериорния дизайн. За мен това са естетика, функционалност и малко шик. Защото на малко място трябва да поберем много неща и същевременно да е приветливо и гостоприемно. Ето защо се върви към опростено и мултифункционално обзавеждане. Естествено, хубаво е да се съобразяваме и с общия стил на жилището, така че антрето да е нещо като прелюдия към цялостния интериор.

LadyZONE.bg: Кои са необходимите и полезни мебели, които съставляват едно антре?
арх. Грънчарова: За най-необходими мебели бих посочила тези за съхранение - гардероби, шкафове и открити рафтове за обувки и други аксесоари като шалове, шапки, чадъри; закачалки за връхни дрехи. Разбира се, всичко зависи от квадратурата на антрето. При повече пространство бихме могли да развием една по-разработена композиция от различни елементи. От друга страна и малки коридори можем да обзаведем с функционални и красиви мебели, така че да разполагаме с всичко необходимо. Например може да заложим на една удобна пейка с възглавница отгоре, а отдолу да е с открити рафтове, на които са подредени плетени кошове или кутии /може в различни цветове/ – за обувки или за други вещи. Много практични са и малките етажерки по стените /или в разни чупки и ъгли/, на които можем да поставяме всякакви дреболии, особено ако подходът е артистичем и елементите са в единна композиция с останалите интериорни елементи.

LadyZONE.bg: Какви креативни решения бихте препоръчали на читателките ни, които имат тясно антре, така че да създадат усещане за повече пространство?
арх. Грънчарова: На първо място бих препоръчала да се използват светли пастелни цветове за стените и пода. Второ – мебелите да са компактни, с изчистена линия и в свежи цветове. Ако има място за гардероб, нека той да е с плъзгащи се врати. На трето място препоръчвам да се закачи голямо огледало или друг вид огледални повърхности като стъклени панели, опънати тавани, елементи от полиран метал. От друга страна антрето може да бъде "слято" с дневната чрез стъклена врата или с липсата на такава, за да се създаде чувство за повече пространство. Също така винаги е добра идея да поставим някакъв декоративен акцент в контрастен цвят – било то картина, ваза, статуетка или интересно осветително тяло, за да привлечем вниманието към него вместо към скромните размери на входната част.