Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници, предшестващи идването на пролетта. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.

Православната църква чества празника на 1 февруари, посвещавайки го на св. Трифон – лечителя мъченик, който през 248 г. е осъден и посечен заради силата на вярата си и категоричния си отказ да се отрече от християнството. От векове обаче, по стар утвърден обичай, на 14 февруари във всички краища на България се зарязват лозята и се приготвят специални трапези в чест на светията. Празнуват всички лозари, кръчмари и градинари.

  • Тайната на 53-годишния брак на Доли Партън: Лудост и смях (ВИДЕО)
  • Ива Екимова: Оковите на брака са в главите, а не в халките ни
  • Александра Кръстева: Жената е най-красива, когато е обичана и обича
  • Орландо Блум предложи брак на Кейти Пери на Свети Валентин с необичаен годежен пръстен
  • Жената до Лео Бианки - Лучия: Любовта с котлоните не ми се получи
  • Как празнуват Свети Валентин в Афганистан (ВИДЕО)
  • Майстор от "Бригада Нов дом" създаде семейство с участничка в предаването
  • Трейлърът на "Замръзналото кралство" 2 пощури феновете: Бисексуална ли е наистина Елза?
  • В любовта единият обича, а другият се оставя да бъде обичан (ВИДЕО)
  • #сиписиЛюбов: Така веднъж във снежната алея
  • Честна любов е тайната на 60-годишния брак на семейство Йончеви (ВИДЕО)
  • Подари ѝ диамант
  • Въпрос за 1 милион лева: Къде да открием перфектния мъж? (ВИДЕО)
  • Страст на 1200 градуса с Екатерина Лашова (ВИДЕО)
  • Езикът на розата
  • Албена Павлова: Рангел от "Столичани в повече" не е идеален, но любовта рядко търси идеала
  • Какво съдържа "Тайната рецепта на любовта"?
  • Кой стои зад поставянето на пътните знаци „Купи й цветя“
  • #сиписиЛюбов: Също силно
  • Любовта стои в основата на живота в "Остров за двама" от Димитър Христов

Традицията повелява жените да изпекат пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците цели фамилии поемат към лозята, за да направят резитба. След ритуала по зарязването поливат лозите и се черпят с донесеното вино. След гощавката, с венци от лозови пръчици и песни на уста, се завръщат по домовете си. Там наздравиците продължават...

Днес пълният ритуал, с който се чества Трифон Зарезан, се спазва само в районите, където е развито лозарството. Въпреки това, навсякъде млади и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят най-вече здраве.

От стари времена наздравиците са задължително съпътствани с неизменната благословия: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!"

Така че, хайде, нека е берекет и... наздраве!

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos