Сватбата на най-големия син на Виктория и Дейвид Бекъм - Бруклин, и 27-годишната наследничка на милиарди Никола Пелц стигна до баснословната сума от 3 млн. паунда.

Събитието беше организирано в огромно имение на семейство Пелц в Маями, оценено на стойност 76 млн. британски лири. Само този факт прави сватбата изключително скъпа

Знаете ли всъщност къде харчат най-много за сватби? Да, точно така - САЩ са на първо място със средна сума от 29,2 хил. щатски долара.

По информация на statista.com за 2019 г. на второ място е Испания, където двойките плащат средно по 23,4 хиляди долара. Трети са италианците със сумата от 22,5 хил. щатски долара. 

Когато говорим обаче за истински скъпи и луксозни сватби сумите се измерват в милиони. 

Ето кои са 10-те най-скъпи сватби и колко гости са се насладили на сладостта от лукса. 

1. Принц Чарлз и Даяна

Цена – 110 млн. долара
Гости – 3500

Въпреки че вече са минали много години от сватбата на британския престолонаследник с принцеса Даяна, тази сватба остава най-скъпата. На церемонията са били поканени 3500 гости, но общо над 750 милиона са я гледали пред телевизионните екрани. Роклята на Даяна е била с декорирана с перли на стойност 150 000 долара. За тържеството пък са били приготвени 27 официални торти.
За цената й се посочват различни суми, но дори най-ниската е колосална - 48 милиона долара, според brides.com.

Снимка: Getty Images

2. Ваниша Митал и Амит Бхатиа

Цена – 55 милиона
Гости – 1000

Когато си дъщеря на един от най-богатите хора на планетата, няма как да очакваш нещо по-различно за сватбата си, освен най-доброто. Сватбата на Ваниш Митал, богатата наследница на Лакшми Митал, е била направена във Версайския дворец. Специален гост, за да весели гостите, е била Кайли Миноуг, която получава 330 000 долара за 30-минутно участие.

Сватбата е записана в Книгата с рекордите на Гинес като най-скъпата, провела се през 2004 г.

3. Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Цена – 34 милиона
Гости – 1900

Сватбата на Кейт и Уилям беше дълго чакано събитие. Роклята на Кейт е струвала 285 хил. паунда. И тук можем да забележим известни колебания в крайната цена според различни издания. Списание "Хелоу" посочва цена от 22 милиона за сватбата. Но какво са няколко милиона между приятели?

Снимка: Getty Images

4. Анджелабейби и Хуанг Ксиаоминг

Цена – 31 млн.
Гости – 2000

Тя е позната като Китайската Ким Кардашиян. Роклята на Анджелабейби ще остане в историята като едно от най-скъпите произведения на Диор. Цялата декорация на сватбата е била направена от рози. За гостите е имало специална 10-етажна торта с въртяща се люлка между етажите.

ВИЖТЕ КОИ СА ДРУГИТЕ ДВОЙКИ, ДАЛИ МИЛИОНИ ЗА СВАТБАТА СИ >>>

5. Майкъл Джордън и Ивет Прието

Цена – 10 млн. долара
Гости – 350

Това е втората сватба на баскетболната звезда, но нищо не е било втора употреба. На тържеството са пяли звезди като Ъшър и Робин Тикъл. Роклята на булката е била отрупана с кристали Сваровски, ръчно пришити от дизайнерите на J’Aton Couture.

6. Лолита Османова и Каспар Авдолян

Цена – 10 млн. долара
Гости – няма информация

Пари при пари отиват – доказва и тази сватба. Лолита Османова, дъщеря на руски милионер, се омъжва за син на милионер. За двамата тези 10 млн. са просто ежедневен разход.  Мястото на сватбата е украсено с цветя за 500 000 долара. Лейди Гага горещо приветства новото семейство, за което получава 2 милиона. Малките подаръчета за гостите на тази сватба са... мобилни телефони.

Бракът им обаче не издържа дълго. Към момента Лолита Османова е жената до българския тенисист Григор Димитров. 

7. Уейн Рууни и Колин МакЛафлин

Цена – 8 млн. долара
Гости – 64 само от Англия

Футболистът казва своето твърдо „Да“ на красивата Колин в Генуа през 2008 г. Половината от направените разходи двойката си връща, като продава правата за снимките за 4.2 млн. долара, пише passionbuz. 

Снимка: Getty Images

8. Алексей Шаповалов и Ксения Царицина

Цена - 8 млн. долара
Гости - няма информация

С годежен пръстен, оценен на 8 милиона долара, можете да се обзаложите, че и сватба ще бъде също толкова екстравагантна. Според Bravo руският олигарх Алексей Шаповалов е казал "Да" на модела Ксения Царицина на супер луксозна церемония през август 2017 г. Младоженците се радвали на осеметажна торта, стотици цветя и дори акробати. 

9. Челси Клинтън и Марк Мезвински

Цена – 5 млн.
Гости – 500

Дъщерята на бившия президент на САЩ се омъжва на красива церемония през 2010. Мястото има изглед към красивата река Хъдсън. Булката носи две рокли на Вера Уанг, а самата дизайнерка също е сред гостите. За сватбата са похарчени 200 000 долара за охрана и 500 000 за цветя. Към момента двамата имат 3 деца.

Снимка: Getty Images

10. Джордж Клуни и Амал Аламуддин

Цена – 4,6 милиона долара
Гости – няма информация

Сватбата на двойката се e състояла във Венеция, като за гостите са били резервирани стаи в прочутия хотел Cipriani. Те са били почерпени с шампанско на стойност 50 000 долара и водка за 80 000 долара. Цветята за украса са олекотили джоба на актьора с  четвърт милион.

Снимка: Getty Images

Сватбата на Лайза Минели и Дейвид Гест остава извън 10-те най-скъпи, но цената от 4.2 млн. също не е за пренебрегване. На сватба с толкова големи звезди няма как да не присъстват и други големи звезди. Сред специалните гости били Майкъл Джексън, Елизабет Тейлър, Миа Фароу, Антъни Хопкинс и др. Въпреки зрелищното събитие двойката не остава дълго време заедно.

Явно цената на сватбата и похарченото за цветя, рокли и шампанско никога не е гаранция за щастие в любовта!