Принцеса Даяна е чула опустошителното признание „Не те обичам“ във възможно най-неподходящия момент – в нощта преди бляскавата сватба с принц Чарлз, наблюдавана в захлас от милиони зрители пред екраните.

Бляскавата сватба на принц Чарлз и Даяна, 29 юли 1981 г.
Снимка: Getty Images

Това твърди астроложката и близка приятелка на принцесата Пени Торнтън в новия документален филм на ITV „Интервюто на Даяна: Реваншът на принцесата“. Филмът бе излъчен в четвъртък вечерта по повод 25-та годишнина от прочутото интервю на Даяна за предаването на Би Би Си „Панорама“.

„Тя е обмисляла вариант да не сключи брак и да отмени сватбата в последния момент“ – твърди Пени Торнтън.

В интервюто за Би Би Си през ноември 1995 г. Даяна споделя, че и двамата с Чарлз са имали извънбрачни връзки. Чарлз е подновил контактите с бившата си приятелка и настояща съпруга Камила Паркър Боулс, а принцесата признава за връзката си с кавалерийския офицер Джеймс Хюит.

„Обожавах го. Бях влюбена в него“ – казва Даяна за Джеймс Хюит.

24 февруари 1981 г. Принцеса Даяна позира пред Бъкингам с годежния си пръстен
Снимка: Getty Images

Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., а в интервюто за „Панорама“ тя изрича репликата, която отеква в целия свят и се превръща в емблема за разговора:
„В този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено“ – визирайки Камила Паркър Боулс.

Интервюто за Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод и през 1996 г. той става факт.

Миналия месец Sunday Times разкри, че Мартин Башир от „Панорама“ е използвал фалшиви документи, за да убеди Даяна за интервюто. Чрез документите той е заблудил брат й Чарлз Спенсър, че един от най-приближените й служители изнася информация за семейството.

27 март 1981 г. Кралица Елизабет с принц Чарлз и Даяна в деня, в който разрешението за сватбата е ратифицирано
Снимка: Getty Images

Вътрешно разследване на Би Би Си показва, че фалшивите документи нямат пряка връзка с казаното от принцесата, но поднесоха извинения на Чарлз Спенсър.

Мартин Башир – авторът на интервюто, сложило край на брака на Даяна и Чарлз, е с разклатено здраве и не може да бъде разпитан, но от Би Би Си обещават да разговарят с него при първа възможност.

Преди няколко дни Чарлз Спенсър обвини медийната корпорация, че са му изпратили само „частично извинение“.

Масло в огъня доля и друга приятелка на Даяна – Роза Монктън, за чиито близки отношения с принцесата няма съмнения – Даяна е кръстница на дъщеря й.

Роза твърди пред „Дейли мейл“, че Даяна е била „употребена по подсъден начин“ от Би Би Си, като интервюто има известен принос за преждевременната й смърт.

Сватбата на принц Чарлз и Даяна, 29 юли 1981 г.
Снимка: Getty Images

„Скоро след интервюто Даяна се промени. Постоянно се притесняваше, че има някакъв заговор срещу нея. Параноята я доведе до мисълта, че принц Чарлз има връзка с една от гувернантките на синовете им. Страхът от подслушване я накара да промени и номера на телефона си в двореца Кенсингтън“ – споделя Роза Монктън пред „Дейли мейл“.

„Интервюто промени живота й. Бъкингам взе прибързано решение да се разведат с принц Чарлз, а другата голяма грешка бе, че отнеха кралската й титла. Ако я беше запазила, едва ли на 31 август 1997 г. щеше да бъде в колата на пиян шофьор, назначен от Мохамед Ал Файед, собственикът на хотел Риц в Париж“ – продължава Монктън.

Именно със сина на Мохамед – Доди Ал Файед, Даяна прекарва последния си ден. След вечерята в хотела, двамата загиват в катастрофа, за която се обвиняват и преследвалите ги с мотори папараци.

„Даяна не ми каза предварително за интервюто, защото знаеше, че ще я спра. След това тя съжаляваше, че е говорила най-вече „заради страданията, които причиних на моите момчета“ – споделя близката приятелка на принцесата Роза Монктън.