През ноември 1995 г. принцеса Даяна дава интервю за предаването на Би Би Си „Панорама“. Разговорът е исторически не само защото членовете на кралското семейство дават интервюта изключително рядко, а и заради шокиращото признание на Даяна, че в брака й с принц Чарлз е „малко пренаселено“ и всъщност са били „трима“ – визирайки дългогодишната приятелка на принца Камила Паркър Боулс.

Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод. През 1996 г. той става факт.

Миналия месец Sunday Times разкри, че Мартин Башир от „Панорама“ е използвал фалшиви документи, за да убеди Даяна за интервюто. Чрез документите той е заблудил брат й, че един от най-приближените й служители изнася информация за семейството. Така е получил съгласието на принцесата за разговор.

Стоп кадър от изповедта на Даяна, довела до развода й с принц Чарлз
Снимка: Getty Images

Сега масло в огъня доля и Роза Монктън, за чиито близки отношения с Даяна никой няма съмнения – принцесата е кръстница на дъщеря й.

Роза твърди пред „Дейли мейл“, че Даяна е била „употребена по подсъден начин“ от Би Би Си, като интервюто има известен принос за преждевременната й смърт.

„Скоро след интервюто Даяна се промени. Постоянно се притесняваше, че има някакъв заговор срещу нея. Параноята я доведе до мисълта, че принц Чарлз има връзка с една от гувернантките на синовете им. Страхът от подслушване я накара да промени и номера на телефона си в двореца Кенсингтън“ – споделя Роза Монктън пред „Дейли мейл“. 

„Интервюто промени живота й. Бъкингам взе прибързано решение да се разведат с принц Чарлз, а другата голяма грешка бе, че отнеха кралската й титла. Ако я беше запазила, едва ли на 31 август 1997 г. щеше да бъде в колата на пиян шофьор, назначен от Мохамед Ал Файед, собственикът на хотел Риц в Париж“ – продължава Монктън.

Именно със сина на Мохамед – Доди Ал Файед, Даяна прекарва последния си ден. След вечерята в хотела, двамата загиват в катастрофа, за която се обвиняват и преследвалите ги с мотори папараци.

През април 1996 г. Мартин Башир получава наградата BAFTA за интервюто си с принцеса Даяна
Снимка: Getty Images

Би Би Си изпрати извинения на брата на Даяна, че Мартин Башир му е показал фалшиви документи.

Вътрешно разследване на медийната корпорация показва, че фалшивите документи нямат пряка връзка с казаното от принцесата, но те ще проведат допълнителни проучвания.

Мартин Башир – авторът на интервюто, сложило край на брака на Даяна и Чарлз, е с разклатено здраве и не може да бъде разпитан, но от Би Би Си обещават да разговарят с него при първа възможност.

„Даяна не ми каза предварително за интервюто, защото знаеше, че ще я спра. След това тя съжаляваше, че е говорила най-вече „заради страданията, които причиних на моите момчета“ – споделя близката приятелка на принцесата Роза Монктън.