Статуя на покойната Даяна, принцеса на Уелс, ще бъде поставена в градината на двореца Кенсингтън на 1 юли 2021 година, се казва в официално кралско съобщение. Тя ще е посветена на 60-ата годишнина от рождението на Лейди Ди.

Изработката на статуята е била поръчана през 2017 г. от двамата й синове – херцозите на Кеймбридж и Съсекс – принц Уилям и принц Хари, за да отбележи 20-та годишнина от смъртта на майка им.

В понеделник, 31 август, ще се навършат 23 години откакто Даяна загина в катастрофа в тунел в Париж.

От двореца Кенсингтън заявяват още, че инсталирането на скулптурата е трябвало да се случи тази година, но е било забавено от пандемията от коронавирус.

Снимка: Getty Images

Чрез статуята Уилям и Хари се надяват да напомнят за добрите дела и влияние, което Даяна е оказала приживе. Принцовете се надяват ощетя да помогне на всички посетители на двореца Кенсингтън „да помислят за нейния живот и нейното наследство“.

Принцесата на Уелс умира на 31 август 1997 г., когато принц Уилям и принц Хари са на възраст едва 15 и 12-годишни.

Няколко са паметниците, създадени в нейна чест включително мемориален фонтан в Хайд Парк и 7-километрова пътека в парка „Сейнт Джеймс“. В двореца Кенсингтън има и градина, която е посадена, за да отбележи 20-годишнината от смъртта й.