Продукти:

500 г сметана
1 зелена ябълка, обелена и нарязана на кубчета
70 г захар
3 жълтъка
½ с.л. ром (бренди или коняк)
½ ч.ч. захар
½ ч.ч. вода

Приготвяне:

В подходящ съд смесваме сметаната и половината от захарта и ги слагаме на котлона. Отдръпваме сместа непосредствено преди да кипне. Разбиваме жълтъците с останалата захар, докато побелеят. Докато разбиваме, изсипваме на тънка струя сметаната и разбиваме още 1 минута.

Изсипваме сместа в тиган и поставяме на котлона на бавен огън. Постоянно бъркаме, докато придобие течна консистенция. За да изстудим добре млечната маса, я поставяме в съд с лед и студена вода. След като се поохлади, покриваме с капак и оставяме в хладилник за 12 часа.

В малка тенджера смесваме ½ чаша захар и ½ чаша вода. След като кипне, изсипваме вътре нарязаните ябълки и варим около 30 минути, докато станат прозрачни. Отцеждаме, изстудяваме и поставяме в хладилник.

След 12 часа прецеждаме ябълковата смес и я добавяме към сладоледа. Прибавяме рома и слагаме във фризера за 2-3 часа, като през 15 минути разбиваме с миксер. Поднасяме сладоледа, гарниран с резени свежа ябълка.

 

Бърз плодов сладолед >>

Сушени сини сливи с вино и сладолед >>

Сладолед с кленов сироп и бренди >>

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...