Малките люти чушлета са истинско богатство за всяко ястие. Когато времето захладнее, те чудесно затоплят цялото тяло. С лютивината си отварят апетита и подготвят небцето за следващите вкусотии. С чушлетата може да направите салатата си още по-красива, ако ги използвате в различните им цветове. 

Необходими продукти:

салата маше 1 бр.
рукола 1 бр.
кралска стрида 1 бр.
морска сол 3 г
тахини 5 мл
краставица 1 бр.
олио 5 мл
жълти чери домати 5 бр.
ким 1 бр.
малки люти чушлета 2 бр.
оризов оцет 10 мл

Сос
нар 15 г
чесън 1 бр.
соев сос 15 мл
сок от нар 200 мл
анасонови семена 15 г
пипер 3 г
мащерка 2 г
лимон

Приготвяне:

Изрязваме сърцевината на краставиците. Покриваме получените лодки с фолио и леко ги притискаме с длани, за да се смачкат. След това ги нарязваме на едро. 

Нарязваме гъбата, а чушлетата разполовяваме по дължина и премахваме семките. Леко ги запържваме в тиган с олио и малко оризов оцет.

Наситняваме руколата и чери доматите. Краставицата овкусяваме с тахини и оризов оцет, които обогатяват вкуса й. Добавяме останалите зеленолистни в купата и разбъркваме. 

Приготвяме соса в малка касерола. 

На дъното на чинията поставяме малко от него, а на две различни  места - гъбите и зеленчуците.

С какво вино се комбинира тази салата?

Сомелиерите на Seewines препоръчват пино бианко. Както повечето вина на Андриан и Финадо Пино, то има изобилен и свеж характер. Носи зрели и наситени нотки на цитрус, зелена ябълка и круша, както и комплексни минерални нюанси. Впечатлението от виното наподобява усещането от дишане на свеж високопланински въздух, опитвайки от сочна, отлично узряла зелена круша. Това вино е изключително пивко. Провокирахме ли любопитството ви?