Според поверието, когато чистите рибата за Никулден, трябва да запазите най-голямата люспа и да я сложите в портфейла си. Така той винаги ще бъде пълен с пари през предстоящата година. Внимавате да не настъпите някоя паднала люспа - на лош късмет е.

В миналото костите на рибата са се запазвали и стопаните са ги закопавали в земята - най-често в градината или друго обработваемо място. Друг вариант е да се пуснат в реката. Това се правело с цел да се множи семейството и да има благополучие в рода. Майките пък използвали дебелата кост от главата на шарана, от която правели амулет за детето. Тази кост е с форма на кръст. Измита и добре подсушена, те я пришивали към дрехата на детето - като копче или просто за украса. вярвало се, че костта пазела децата от болести.

Един от най-вкусните подкасти "Малки разговори", където си говорим за хляб с квас и ферментиране - вижте тук. 

По традиция за Никулден се приготвя шаран. Преди обаче рибата да се превърне във вкусно ястие, тя трябва да се почисти. Шаранът обикновено е с големи и твърди люспи, които и при най-внимателното чистене хвърчат и полепват по пода и плотовете в кухнята. Ето как да си спестите тези трудности, както и допълнителното времеемко почистване след това. Вместо да стържете с нож, премахнете цялата ципа, върху която са люспите на рибата. 

Как точно се чистят люспите?

1.
Използвайте остър, малък нож. 

2. Посоката на чистене е от опашката към главата. 

3. Направете прорез в областта на корема, като ножът се прокарва под тънката ципа, на която са люспите. Не бива да се засяга самото месо на рибата. 

4. Ако работите с дясната ръка, с лявата дръжте рибата за хрилете, за да е по-устойчива и да не се хлъзга. Може да поставите рибата върху дъска, на която сте поставили хартия. Така тя няма да се хлъзга. 

5. Направете същия прорез, по дължина, и откъм гръбнака на рибата. Посоката е същата, като тази при корема - от опашката, към главата. 

6. Следващата стъпка е същият прорез да се направи и при опашката, хоризонтално. Така се получава едно цяло парче от тънка ципа, покрита с люспи, която може да се отстрани с ръце.  

  • 10 факта, които не знаете за Веселка - спечелила 100 000 лв. от "Фермата"
  • Дизайнерите от „Alessa” с 3 предложения за новогодишен тоалет
  • Алена: В годината на Нептун ще осъзнаем грешките си (ВИДЕО)
  • Спенс: Тази Нова година ще бъда с най-малкия си син – така постанови съдът
  • Книга за любовта помага на млада жена да се пребори с множествената склероза
  • Любимите снимки на Вики Терзийска в Инстаграм: дъвки Love is от Истанбул
  • Защо трябва да добавите „нищо“ в желанията си за 2023 г.?
  • Малки разговори с деца: Защо Дядо Коледа НЕ съществува, но еленът му яде... кебапчета
  • Преяждане дебне отвсякъде! Как най-бързо да влезем във форма (ВИДЕО)
  • 418 501 души научиха от Ladyzone за смразяващата загуба на Иво Аръков