Как да приготвим тиквеника, за да се получи добре тази година? Всяка дама, която харесва да е домакиня вкъщи или иска да впечатли близките си по празниците, се опитва да приготви някоя вкусотия за коледната трапеза.

Снимка: iStock

Ако все не можете да уцелите подходящата рецепта за тиквеник или искате да пробвате нова, вижте 5 начина за приготвяне на традиционния тиквеник:

  • Как Наум Шопов, Теа Минкова и сестра й Ая събраха 20 000 лева за „Българската Коледа“
  • Екзотика край камината: Коледа с розови пижами в дома на Деми Мур (СНИМКИ)
  • Коледната ваканция на Нина Добрев и Шон Уайт в Аспен, Колорадо (СНИМКИ)
  • 2023 г. за Василена Винченцо – бебе "Меченцо", шофьорска книжка и много гушки
  • Визия „диско топка“ – как да изглеждаме неотразимо в новогодишната нощ (ВИДЕО)
  • Тежка Коледа за Брус Уилис. Съпругата му с откровено видео
  • Иван Масларов от "Фермата" 9 за операцията, през която премина днес
  • Коледа на плажа: Нети се къпе в морето посред зима (ВИДЕО)
  • Балерината Мартина от "Фермата" 9: С приятеля ми сме колеги, живеем заедно от 3 години (ВИДЕО)
  • Ивет Лалова, посочвайки коремчето си: Подаръкът на Симоне за рождения му ден (СНИМКИ)

1. Класически тиквеник с готови кори

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг тиква
  • 200 г орехи
  • 1 ч. ч. олио
  • 250 г захар
  • 1 ч. л. канела
  • 2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:

Почистената тиквата настържете на едро ренде. Задушете тиквата в дълбок и широк съд, като разбърквате периодично. Отстранете от котлона и добавете захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки. Готовата плънка намажете върху корите, като взимате по две от тях. Прехвърлете в предварително намаслен съд. Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути. След като извадите от фурната, напръскайте с малко студена вода и завийте с кърпа.

 

2. Сиропиран тиквеник

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1.5 кг тиква
  • 1 ч. ч. счукани орехи
  • 1 ч. ч. захар
  • 3 ч. л. канела
  • 1 ванилия
  • 200 мл олио

За сиропа:

  • 1 ч. ч. захар
  •  1 ванилия

Начин на приготвяне:

Настържете вече почистената тиква и я запържете в сгорещеното олио на средната степен на котлона. Добавете на части цялото количество мазнина, като изчаквате тиквата да промени цвета си и да омекне. Прибавете орехите. Разбърквайте и добавете захарта. Поръсете с канела и ванилия и махнете от котлона. Нанесете от плънката до средата на листа, като взимате по два листа. Подредете всички рула и сложете в предварително загрята фурна. Печете на 200 градуса през първите 5 мин, а след това за 30 минути на 160 градуса.

За сиропа: Загрейте 1 ч. ч. вода и изсипете захарта. Варете 3 минути, като периодично разбърквате, добавете ванилия. Оставете сиропа да се охлади. Залейте горещия тиквеник с охладения сироп и завийте с кърпа. Оставете да поседи поне една вечер.

3. Тиквеник с дюли

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 пакет кори за баница
  • 2 средно големи парчета тиква
  • 2 бр. дюли
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 пакетче канела
  • Щипка сол
  • Бучка масло
  • Олио
  • 3 с. л. орехи

Начин на приготвяне:

Настържете тиквата и дюлите и ги поръсете с щипка сол. Оставете ги така за около 10 минути след което изстискайте сока, който са си пуснали. Поръсете със захар, канела и орехи. Разтопете маслото и смесете с олио. Намажете получената смес по корите, като взимате по две от тях. Навийте на руло и подредете в тава, която сте намазали с олио и брашно. Най-отгоре напръскайте с масло и мъничко от сместа. Печете в загрята фурна до хубав златист цвят.

4. Пълнозърнест тиквеник

Снимка: iStock

Необходими продукти:

Продукти за тестото

  • 200 г пълнозърнесто брашно
  • 200 г бяло брашно
  • 100 г бяло брашно за разточване
  • 1 щипка сол
  • 200 мл хладка вода
  • олио за намазване на корите
  • 1 к. л. олио и оцет (при омесването на тестото)

Продукти за плънката

  • 600 г настъргана тиква
  • 100 г орехи
  • 4 с. л. кокосова захар
  • 1 ч. л. канела
  • 30 г стафиди
  • 50 г петмез от фурми

За лимонена глазура: 1/2 сок от лимон; сока от отцедената плънка

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява със солта. Постепенно се добавя вода, една к. л. олио и една к. л. оцет. Оставете покрито с кърпа за 30 минути. Настържете тиквата и добавяме всички други съставки за плънката. Разбъркайте и ги оставяме да престоят за 30 мин. След това преместете сместа в цедка и съберете отцедения сок, който по-късно ще използваме за глазура на тиквеника. Разточете полученото тесто на отделни кори. Имайте предвид, че пълнозърнестото брашно не може да се разточи така тънко, както тестото от бяло брашно. Намажете получените кори с плънката. Печете в предварително загрята фурна на 180°C (160°C с вентилатор).

Снимка: iStock

За лимонената глазура: тя се намазва върху готовия тиквеник. На силен котлон сложете сока от лимон и отцедения сок от плънката. Вари се, докато се редуцира 1/3 от първоначалното количество.

5. Солен тиквеник

Необходими продукти:

  • 1 кг тиква
  • 100 г моцарела
  • 100 г сирене
  • 50 г ядки
  • 2 яйца
  • 5-6 стръка прясна мащерка
  • 10 броя кори за баница
  • 30 мл зехтин
  • 10 г масло

Начин на приготвяне:

Сложете настърганата тиква в предварително загрят тиган с една лъжица зехтин. Прибавете мащерка и се задушете, докато водата на тиквата се изпари. Разбийте яйцата, добавете нарязаните на едро ядки и нарязаните на кубчета краве сирене и моцарела. Накрая прибавете тиквата и се разбърква добре. Дъното на тавата застелете със сгъната на две кора. Общо 6 кори се налагат, със застъпване, така че половината от дължината им да остане извън тавата. Намажете корите със зехтин и разпределете половината плънка. Покрийте с две сгънати кори. Останалите краища на корите се захлупват към средата на тавата, така че да покрият цялата баницата. Печете в продължение на 25 – 30 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.