Николета Хаджийска е репортер в bTV Новините. Родена и израснала в Пазарджик, Ники има особена връзка с родното си място и семейството. Специално място в работата и сърцето й заемат също “красивите умове” на България – учениците с международни постижения и отличия. Ники получава Годишната стипендия на Надежда Дженева за постижения в журналистиката и е отличена с приза “Скритото добро” за репортажите си в социалната сфера. Днес тя ни пуска в дома си и дори ни приготвя най-сочния тиквеник за трапезата на Бъдни вечер.
Каква е Коледата на Николета и нейното семейство?
Коледа е специалният ден за нашата фамилия, почитан повече дори от рождените ни дни. Всеки от нашето семейство си има своята динамична и любима професия. Мама е лекар, тати и сестра ми Поли пътуват по чужбина, а аз съм репортер "на терен". И така години наред се случваше да се съберем около трапезата още по светло или минути след полунощ. Веднъж дори ме изненадаха минути преди мое живото включване от „Ал. Невски“ на Бъдни вечер. Но винаги се събираме. Заедно. Виртуално, през устройствата, или един до друг у дома. Наричам го „традиция по нов начин“. И дори светът да се променя, там - на масата у дома - всичко си е същото. От късметите до питката. Цяла година носим домашния уют в сърцето си, но на този ден тази същата топлина е у дома, несравнима с нищо друго.
Написа ли писмо до Дядо Коледа? Какво си пожела?
Имам си постоянен списък с желания. И, разбира се, годините промениха съдържанието му. А пандемията приоритетите. Толкова време изричахме пожеланието "живи и здрави", някак бързо, по инерция, задължение. Но последните две години ни накараха да спрем, чуем осъзнаем тези думи. И се превърнаха в най-силните молитви. За нас и близките ни. И да, наистина пожелавам здраве. А пътуванията – могат да почакат още малко.
Украсихте ли вече у дома?
Украсата е скромна и семпла, каквото е разбирането ни за самия празник. На елхата ще видите играчки от детството преди 25 години, но всяка година добавяме по един нов елемент, за да съчетаем минало и настояще в една красива комбинация. Малко ми прилича на живота – в дома са се настанали отдавна стопаните, но времето променя картината и така идва моментът за среща с новите хора във фамилията.
Ще споделиш ли любимата ти рецапта за тези празници?
Макар и по-малка, сестра ми ме научи как да приготвям този десерт. Успяла е да улови тънкостите и тиквеникът винаги е мек и много сочен. Това ще е моят принос към коледната трапеза.
Необходими продукти
1 пакет кори
1 кг тиква
1 ч.ч. олио,
1 ч.ч. захар
200 г орехи
канела
Начин на приготвяне
- Тиквата се реже на парчета, обелва се, стърже на едро ренде.
- Смесва се със захарта, канелата и олио. Оставя се за 20 минути.
- Сокът на тиквата се запазва и отделя настрани.
- Взимат се два листа от корите, мажат се с олио, отгоре се слага 2-3 лъжици от плънката.
- Навиват се първо на рула и отгоре се мажат с олио, който иска и захар. Заливат се и с отделения вече сок от тиквата.
- Пече се 180 градуса за 40-50 минути.
- След това се покрива с непрозрачно фолио, а върху него кърпа, за да омекне.
Добър апетит!