Райската ябълка е изкусителна - и как иначе. Когато узрее, плодът става наситено оранжев, мек и сочен. 

Предлагаме ви няколко рецепти, в които райската ябълка е главен герой. 

Райска салата

Продукти:
4 райски ябълки
2 круша
1 глава червен лук
1 зелена салата
орехи
сусам
За дресинга:
3 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол на вкус
щипка захар
бял пипер на вкус

Приготвяне:
Всяка от обелените и почистени от семките круши се разрязва на четири, след което се нареждат на тънки филийки. По същия начин се нарязват и райските ябълки. Лукът се нарязва на лунички и всичко се залива с дресинга. Разбърква се добре. На дъното на голяма купа за салата се нареждат листата зелена салата, върху които се изсипват останалите овкусени продукти. Салатата се оставя настрани за около 15-20 минути, за да поеме добре дресинга. Декорира се с орехови ядки и сусам и се поднася.

(Photo: Thinkstock/Guliver Photos)

Печена райска ябълка с мед и вино

За целта се взимат зрели, но не омекнали, плодове. Отрязва се капачето, изважда се костилката (ако има такава) и на нейно място се поставя по щипка канела и бучка кафява захар. Капва се по половин ч.л. течен мед. Капачето се захлупва и ябълките се пекат във фурна на 180-200 градуса. Преди да се извадят от фурната, се заливат със смес от 200 г червено вино и 2 с.л. червен ром. След още 5 минути се изваждат. Всяка от тях се декорира с плодчета домашно сладко или стафиди. Печените райски ябълки се поднасят охладени.

Снимка: americusgardeninn.blogspot.com

 

Чийзкейк с райски ябълки

Продукти:
4 райски ябълки
200 г бисквити
50 г краве масло, меко
600 г крема сирене
150 мл прясно изцеден сок от портокал
150 г захар
3 яйца
2 с.л. ром
захар за поръсване

Приготвяне:
Фурната се загравя до 180 градуса. Бисквитите се натрошават на трохи и се смесват с омекналото масло. Върху намасленото дъно на форма (с подвижни стени ок. 24 см) се насипва бисквитената смес, като се разстила на пласт с дебелина 1 см и се притиска добре. В купа се смесват крема сиренето, 50 мл от портокаловия сок, захарта и яйцата. Миксира се. Получената смес се насипва върху основата на чийзкейка, заравнява се и се слага във фурната за ок. 1 час. Чийзкейкът се оставя да изстине във фурната, за да не се напука отгоре. След това се слага в хладилник за ок. 2-3 часа. Райските ябълки се обелват и нарязват на полумесеци, нареждат се върху чийзкейка и се поръсват с кристална захар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Кекс с райска ябълка

Продукти:
125 г краве масло, меко
1 ч.ч. захар
2 яйца
1,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 райски ябълки, добре омекнали
100 г стафиди
½ ч.ч. ядки орехи
1 с.л. канела
¼ ч.л. карамфил

Приготвяне:
Вътрешността на ябълките се обира с лъжица. Маслото и захарта се разбиват, като към тях се добавят едно по едно яйцата, без да се спира разбъркването. Смесват се брашното с бакпулвера и се прибавят към яйчената смес. След това се добавя и пюрето от райските ябълки, канелата и карамфилът. Стафидите заедно с натрошените орехови ядки се добавят към тестото и леко се разбърква с лъжица. Тестото се изсипва в кексова форма, покрита с хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, докато забодена в средата дървена клечка излезе чиста, без да има полепнало по нея тесто. Кексът се поднася охладен.

(Photo: Thinkstock/Guliver Photos)

 

  • Защо сладкото от дюли е толкова хубаво
  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино